Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anorganická chemie (KCH / P223)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / P223 - Anorganická chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus předmětu:1. Základy teorie chemické vazbyAtomové jádro, elektronový obal atomu, vlnově-korpuskulární charakter a Heisenbergův princip neurčitosti, vlnová funkce, atomové orbitaly, kvantová čísla a Pauliho vylučovací princip, energie atomových orbitalů víceelektronových atomů, výstavbový princip, elektronová konfigurace atomů a kationtů, periodicita elektronové konfigurace valenční sféry atomů a periodický zákon, stabilita iontů, periodicita oxidačních čísel, periodicita ionizačních energií, poloměr iontů, polarizace iontů, elektronegativita a iontovost vazby, energie vazby, délka vazby, s-charakter vazby.2. Teorie molekulových orbitalůMetoda LCAO-MO, homonukleární a heteronukleární biatomické částice 1. a 2. periody, molekulové orbitaly heteronukleární biatomické částice CO, izoelektronový princip, molekulové orbitaly heteronukleární triatomické molekuly H2O, molekulové orbitaly a elektronové strukturní vzorce, hybridizace atomových orbitalů, model geometrie částic nepřechodných prvků - VSEPR.3. Chemie nekovů a polokovůVodík (výskyt, chemické a fyzikální vlastnosti, laboratorní příprava, průmyslová výroba, významné sloučeniny, využití vodíku, vodíková vazba). Kyslík, halogeny, vzácné plyny, síra, selen, tellur, dusík, fosfor, arsen, antimon a bismut, uhlík, křemík, germanium, bor.4. Chemie kovůObecné metody přípravy a výroby kovů. Přehled chemických vlastností kovů v závislosti na jejich postavení v periodickém systému (diagonální podobnost, bazicita oxidů a hydroxidů). Alkalické kovy (výskyt v přírodě a příprava, fyzikální a chemické vlastnosti, důležité sloučeniny (stejně i u dalších skupin prvků). Beryllium, hořčík a kovy alkalických zemin - vápník, stroncium, baryum. Hliník, gallium, indium a thallium. Cín a olovo. Titan, chrom, molybden a wolfram. Mangan, železo, kobalt, nikl, a platina. Měď, stříbro a zlato. Zinek, kadmium a rtuť.

Literatura

JURSÍK, F.. Anorganická chemie kovů [online]. VŠCHT Praha, 2002. JURSÍK, F.. Anorganická chemie nekovů [online]. VŠCHT Praha, 2001. KLIKORKA, J., HÁJEK, B., VOTINSKÝ, J.. Obecná a anorganická chemie. SNTL/Alfa, Praha - Bratislava, 1985. Dr.REMY, H. Anorganická chemie 1.díl, 1.vydání. 1961. GREENWOOD, N.N., EARSHAW, A. Chemie prvků 1.díl, 1.vydání. 1993.

Garant

doc. Ing. Tomáš Loučka, CSc.

Vyučující

Mgr. Václav Šícha, Ph.D.Ing. Alena Fišerovádoc. PaedDr. Markéta Pečivová, CSc.