Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anorganická chemie (KCH / P224)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / P224 - Anorganická chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy teorie chemické vazby: atomové jádro, elektronový obal atomu, vlnově-korpuskulární charakter a Heisenbergův princip neurčitosti, vlnová funkce, atomové orbitaly, kvantová čísla a Pauliho vylučovací princip, energie atomových orbitalů víceelektronových atomů, výstavbový princip, elektronová konfigurace atomů a kationtů.2. Periodicita elektronové konfigurace valenční sféry atomů a periodický zákon, stabilita iontů, periodicita oxidačních čísel, periodicita ionizačních energií, poloměr iontů, polarizace iontů, elektronegativita a iontovost vazby, energie vazby, délka vazby, s-charakter vazby.3. Teorie molekulových orbitalů: metoda LCAO-MO, homonukleární a heteronukleární biatomické částice 1. a 2. periody, molekulové orbitaly heteronukleární biatomické částice CO.4. Izoelektronový princip, molekulové orbitaly heteronukleární triatomické molekuly H2O, molekulové orbitaly a elektronové strukturní vzorce, hybridizace atomových orbitalů, model geometrie částic nepřechodných prvků - VSEPR.5. Chemie nekovů a polokovů: vodík (výskyt, chemické a fyzikální vlastnosti, laboratorní příprava, průmyslová výroba, významné sloučeniny, využití vodíku, vodíková vazba), vzácné plyny.6. Kyslík, síra, selen, tellur7. Dusík, fosfor, arsen, antimon a bismut8. Uhlík, křemík, germanium, bor.9. Halogeny10. Chemie kovů: obecné metody přípravy a výroby kovů. Přehled chemických vlastností kovů v závislosti na jejich postavení v periodickém systému (diagonální podobnost, bazicita oxidů a hydroxidů).11. Alkalické kovy (výskyt v přírodě a příprava, fyzikální a chemické vlastnosti, důležité sloučeniny (stejně i u dalších skupin prvků).12. Beryllium, hořčík a kovy alkalických zemin - vápník, stroncium, baryum. Hliník, galium, indium a thallium.13. Cín, olovo, titan, chrom, molybden a wolfram. Mangan, železo, kobalt, nikl, a platina.14. Měď, stříbro a zlato. Zinek, kadmium a rtuť.

Literatura

JURSÍK, F.. Anorganická chemie kovů [online]. VŠCHT Praha, 2002. JURSÍK, F.. Anorganická chemie nekovů [online]. VŠCHT Praha, 2001. KLIKORKA, J., HÁJEK, B., VOTINSKÝ, J.. Obecná a anorganická chemie. SNTL/Alfa, Praha - Bratislava, 1985.

Garant

doc. Ing. Tomáš Loučka, CSc.

Vyučující

Ing. Alena Fišerovádoc. Ing. Tomáš Loučka, CSc.Mgr. Václav Šícha, Ph.D.Ing. Alena FišerováMgr. Václav Šícha, Ph.D.