Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika pro chemiky (KCH / P225)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / P225 - Matematika pro chemiky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) vektory a matice - skalární součin a norma vektorů, úhel vektorů, jednotkový vektor, pravoúhlá složka vektoru, vektorový součin, smíšený součin, sčítání matic, násobení matic reálným číslem, násobení matic, transponování matic, hodnost matice, determinant, soustavy lineárních algebraických rovnic2) parametrické rovnice - definice rovinné křivky, tečný vektor, polární souřadnice, parametrické rovnice přímky a roviny, obecná rovnice roviny a rovnice nadroviny3) nelineární rovnice - řešení vybraných rovnic z fyzikální chemie (např. výpočet fázových rovnovah,stavové chování) a chemického inženýrství (např. součinitel tření)4) obyčejné diferenciální rovnice prvního a druhého řádu - metoda separace proměnných, lineární rovnice 1. řádu, Eulerova metoda, lineární diferenciální rovnice 2. řádu, okrajové úlohy, řešení konkrétních diferenciálních rovnic využívaných např. v kinetice chemických reakcí, termodynamice, při molekulárním transportu hmoty a tepla; vytváření jednoduchých vlastních modelů zaměřených na aplikace v chemii5) diferenciální počet funkcí více proměnných - funkce dvou reálných proměnných, grafy funkcí dvou proměnných, operace s funkcemi dvou proměnných, parciální derivace, derivace ve směru, derivace složených funkcí, totální diferenciál, tečná rovina, implicitní funkce, řešení příkladů zaměřených zejména na termodynamiku

Literatura

Heřmánek Libor a kol., Sbírka příkladů z Matematiky I ve strukturovaném studiu, VŠCHT Praha, 2008. KLÍČ A. a kol. Matematika I ve strukturovaném studiu, VŠCHT Praha, 2007. BURDA P. a kol. Matematika I, VŠB Ostrava. TURZÍK D. a kol. Matematika II ve strukturovaném studiu, VŠCHT Praha, 2005. Kreml Pavel a kol. Matematika II, VŠB Ostrava. HAMŘÍKOVÁ R.. Sbírka úloh z matematiky, VŠB Ostrava.

Garant

Ing. Jaromír Havlica, Ph.D.