Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie a fyziologie člověka (KCH / P226)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / P226 - Anatomie a fyziologie člověka, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uspořádání lidského těla - buňka, tkáň, orgán, soustava2. Histologie, úvod do anatomie člověka3. Základy osteologie a arthrologie, kostra osová, kostra lebky a končetin, nemoci kostry a kloubů4. Obecná myologie - funkce, stavba a fyziologie svalu, typy svalů, svaly hlavy, krku, hrudníku, břicha, zad a končetin, svalové úpony, nemoci svalstva5. Tělní tekutiny, homeostáza, krev, míza, lymfatická soustava, krevní skupiny6. Krevní oběh - stavba a funkce srdce a cév, řízení oběhu, nemoci krve a oběhového systému. Respirační systém, stavba, řízení dýchání, výměna plynů, mediastinum, nemoci dýchací soustavy7. Trávicí soustava - stavba, trávení, vstřebávání, látková a energetická přeměna, nemoci trávicí soustavy, základy výživy, vitamíny a minerály8. Funkce a stavba kůže, tělesná teplota, choroby kůže, termoregulace, výdej odpadních látek z těla - role ledvin, tvorba moči, kůže, nemoci vylučovací soustavy9. Vylučovací soustava10. CNS - stavba, funkce jednotlivých částí, obvodové a vegetativní nervstvo, vyšší nervová činnost, poruchy nervové soustavy11. Endokrinní soustava-základní přehled a účinky hormonů, receptory a smyslové funkce-zrakové, sluchové a rovnovážné ústrojí12. Reprodukční soustava muže a ženy, oplození, spermatogeneze a oogeneze, onemocnění pohlavní soustavy13. Základy genetiky, klinické genetiky, gen a genetická informace14. Základy imunologie - specifická a nespecifická imunita, T- a B lymfocyty, základní principy imunitních reakcí, autoimunitní choroby

Literatura

MERKUNOVÁ A., OREL M. Anatomie a fyziologie člověka, Grada 2008. SILBERNAGL S., DESPOPOULOS A. Atlas fyziologie člověka, Grada 2004.

Garant

PharmDr. Jana Žďárová Karasová

Vyučující

PharmDr. Jana Žďárová Karasová