Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organická chemie (KCH / P325)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / P325 - Organická chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod: Význam a základní principy organické chemie. Vazby v organických sloučeninách.2. Kyseliny a báze, elektrofily a nukleofily: Funkční skupiny jako centra reaktivity. Základní stereochemické pojmy.3. Alkany a cykloalkany: Strukturní a fyzikální vlastnosti, názvosloví. Reakce alkanů a cykloalkanů.4. Chiralita obecně a chirální molekuly: Stereoizomerie, optická aktivita, stereocentrum5. Haloalkany6. Alkoholy: Acidobazické vlastnosti, syntéza; Ethery a analogy alkoholů a etherů se sírou7. Alkeny: Parametry pí-vazby, stupeň nenasycenosti. Příprava alkenů eliminací, dehydratací. Reakce8. Alkiny a trojná vazba: Parametry trojné vazby. Příprava a reakce alkinů9. Benzen a aromaticita: Struktura benzenu. Polycyklické aromatické sloučeniny10. Aromatické látky-reakce: Elektrofilní aromatická substituce. Fenoly a nukleofilní aromatická substituce. Elektrofilní substituce fenolů, oxidace fenolů. Azobarviva11. Aldehydy a ketony: Reakce karbonylové skupiny12. Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty: Acidobazické vlastnosti karboxylových kyselin. Adičně-eliminační mechanismus substituce na karboxylovém uhlíku.13. Aminy, jejich deriváty a další funkční skupiny obsahující dusík: Acidobazické vlastnosti a syntéza aminů. Kvarterní amoniové soli14. Dikarbonylové sloučeniny. Heterocykly: Aromatické a nearomatické pětičlenné a šestičlenné heterocykly s dusíkem, kyslíkem a sírou

Literatura

Bláha K., Ferles M., Staněk J. a kol. Nomenklatura organické chemie. SNTL, Praha. 1982. SVOBODA J. a kol.:. Organická chemie I, skripta VŠCHT Praha, vydavatelství VŠCHT Praha 2005. ORCHIN M., KAPLAN F., MACOMBER R. S., WILSON R. M., ZIMMER H. Organická chemie, příruční naučný slovník, SNTL, Praha, 1986. McMURRY J.:. Organická chemie, VUT v Brně-VUTIUM, 2007 (překlad 6. anglického vydání). PANICO R., POWELL W. H., RICHTER J. C. Průvodce názvoslovím organických sloučenin podle IUPAC, doporučení 1993. Academia, Praha, 2000.

Garant

doc. Ing. Jan Čermák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jan Čermák, CSc.doc. Ing. Jan Čermák, CSc.