Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie ochrany životního prostředí (KCH / P414)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / P414 - Technologie ochrany životního prostředí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ochrana čistoty vod - původ znečištění odpadních vod (OV) a legislativa. Znečišťující látky, BSK, CHSK a TSK.2. Charakteristika OV komunálních a průmyslových.3. Kanalizační sítě na území sídel a průmyslových zón, jejich materiálové provedení a údržba.4. Čistírny odpadních vod (ČOV) komunálních, technologické stupně - mechanický, biologický a terciární (oxidačně-redukční, neutralizační a srážecí reakce, desinfekce vody).5. ČOV průmyslových - neutralizační, srážecí a oxidační reakce + biofiltry.6. Elektrolýza, elektroflotace, iontoměniče, membránová filtrace a elektrodialýza.7. Ochrana ovzduší - legislativa ochrany ovzduší - emise, imise, depoziční limit. Rozptyl škodlivin v atmosféře, základy chemie atmosféry, smog.8. Emisní a imisní měření, automatizovaný monitoring a informační systémy.9. Odprašování odpadních plynů - mechanické operace v plynné fázi - principy odlučování prachu a kapek, základní charakteristiky disperzí, fyzikální vlastnosti prachu, kapek a mlhy.10. Základní typy mechanických odlučovačů prachu, jejich konstrukce, výkony, účinnost a použití - prašníky,odlučovače vírové, mokré odlučovače prachu, elektrostatické odlučovače, filtry tkaninové, keramické a pískové.11. Odpadové hospodářství, skládky, metody zneškodňování tuhý odpadů.12. Kondenzace par, metody odsiřování spalin z energetických výroben.13. Heterogenní katalyzované reakce oxidační a redukční, katalytické čištění výfukových plynů.14. Denitrifikace odpadních plynů - totální redukce, selektivní nekatalytická a katalytická redukce NOx.

Literatura

Míka, V.; Neužil L. Chemické inženýrství l a ll. SNTL Praha, 1998. Odborné časopisy - Vodní hospodářství, Wasser-Luft-Boden aj. Kutílek M. Racionálně o globákním oteplování. Dokořán Praha, 2008. Richter M. Technologie ochrany životního prostředí - část l, ll a lll, skripta FŽP, Ústí n.L. Ústí n.L. web FŽP - přístup: http://fzp.ujep.cz - katedry - vlastní stránky katedry - vnitřní informace - přístup přes heslo:.

Garant

Ing. Miroslav Richter, Ph.D., EUR ING