Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxikologie rostl. a živočišných toxinů (KCH / P534)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / P534 - Toxikologie rostl. a živočišných toxinů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Z toxikologického hlediska rozdělujeme jedovaté látky do dvou základních skupin. První je tvořena biologicky aktivními organickými sloučeninami přírodního nebo syntetického původu. Druhou skupinu tvoří prvky a jejich sloučeniny, které můžeme zařadit do oblasti anorganické chemie. Jedovaté přírodní organické látky se podle svého původu dělí na rostlinné toxické sloučeniny, toxiny jedovatých mikroskopických hub, houbové toxiny, bakteriální toxiny a toxické sloučeniny živočišného původu. Nejznámějším zdrojem přírodních toxických látek jsou vyšší jedovaté rostliny. Bývají charakteristické pro určitý rostlinný druh, mohou se však vyskytovat i u více rostlinných druhů, někdy také u celého rodu. Jed může být v rostlině zastoupen jedinou jedovatou látkou nebo několika látkami. Rostlinné jedy jsou v přírodě velmi rozšířené. Další rozsáhlou skupinu přírodních jedů přinášejí nižší houby, tzv. mikromycety. Mikromycety jsou vícebuněčné mikroorganismy, které spolu s kvasinkami a kvasinkovitými mikroorganismy tvoří obrovskou skupinu mikroskopických hub. Velká morfologická rozmanitost, adaptabilita a schopnost přizpůsobit se nejrůznějším podmínkám, umožňuje jejich výskyt prakticky všude tam, kde existuje organická hmota. Podstatnou skupinu producentů toxických přírodních látek tvoří jedovaté vyšší houby, makromycety, tedy ty, které vytvářejí plodnice obsahující houbové jedy. Otravy jedovatými houbami byly a jsou poměrně časté. Jejich toxiny se zpravidla dělí podle účinků a chemického složení a vyvolané otravy se odborně nazývají syndromy. Mikrobiální toxiny jsou látky bílkovinné povahy a jsou antigenní. To znamená, že vyvolávají imunitní odezvu organismu. Zpravidla vznikají jako metabolity mikroorganismů, především bakterií. Neméně významné jsou jedy živočišné. Určité druhy zvířat patřící do všech skupin od prvoků až po savce, s výjimkou ptáků, mají schopnost vytvářet toxiny, které jim umožňují chycení a trávení potravy a obranu proti predátorům. Některá z těchto zvířat mají toxickou látku lokalizovanou ve speciálním orgánu - jedové žláze, jiní živočichové nemají jedovou žlázu a toxické látky vytvářejí jako produkt metabolismu. K jejich klasifikaci se nejčastěji používá systém sledující zoologické dělení. Živočišné jedy jsou obvykle složité směsi mnoha organických sloučenin.

Literatura

WINK M. A short history of alkaloids, in Alkaloids - Biochemistry, Ecology and Medical Applications, ed. G. Roberts and M. Wink, Plenum Press, str. 11-44, New York 1998. LULLMANN H., MOHR K., WEHLING M. Farmakologie a toxikologie. Grada. Vyd. 1. Praha, 2002. MANN J. Jedy, drogy, léky. Academia, Praha 1996. RIEDL, O., VODRÁČEK, V. Klinická toxikologie. Toxikologie léků, potravin, jedovatých živočichů a rostlin a jiných. Avicenum. Malostranské náměstí, Praha 1, 5. vyd, 1980. PALMER M., BETZ J. M. Plants - classification of plant xenobiotics, The clinical basis of medical toxicology, 114, str. 1577-1602 (1999). BUTLER M. S. The role of natural product chemistry in drug discovery, Journal of Natural Products 67, str. 2141-2153 (2004).

Garant

doc. RNDr. Vlastimil Dohnal, Ph.D. et Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vlastimil Dohnal, Ph.D. et Ph.D.Mgr. Markéta Švarcovádoc. RNDr. Vlastimil Dohnal, Ph.D. et Ph.D.Mgr. Markéta Švarcová