Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie (KCH / P537)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / P537 - Biochemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod: Co je biochemie. Charakteristika živých systémů. Přehled látkového složení živých systémů. Význam slabých interakcí v živé přírodě. Molekulová organizace buňky. Struktura buňky.2. Aminokyseliny: Struktura a vlastnosti aminokyselin.3. Bílkoviny: Peptidová vazba, přírodní peptidy. Struktura bílkovin: pořadí aminokyselin, konformace řetězců a prostorová struktura. Fyzikálně chemické vlastnosti roztoků bílkovin. Klasifikace bílkovin a jejich biologické funkce.4. Sacharidy: Nomenklatura sacharidů. Monosacharidy. Glykosidy. Oligosacharidy a polysacharidy. Složené sacharidy a heteroglykosidy. Glykoproteiny.5. Lipidy: Charakteristika lipidů, jejich rozdělení, funkce. Hlavní skupiny lipidů. Jednoduché lipidy. Složené lipidy. Izoprenoidy (izoprenoidní lipidy). Lipoproteiny.6. Biologické membrány: Chemické složení a struktura membrán. Vlastnosti biologických membrán. Membránový transport.7. Biokatalýza: Klasifikace a názvosloví enzymů. Složení a molekulární vlastnosti enzymů, chemie koenzymů, koenzymy a vitaminy. Mechanismus působení enzymů. Enzymová kinetika, fyzikálně chemické faktory a látky ovlivňující enzymovou aktivitu.8. Bioenergetika: Chemická energie a Gibbsova energie, energetika biologických oxido-redukčních dějů. Přenašeče chemické energie, ukládání a čerpání energie z molekul ATP.9. Metabolismus: Odbourávání sacharidů, lipidů.10. Metabolismus: Odbourávání dusíkatých látek.11. Biosyntéza energetických rezervních látek.12. Fotosyntéza.13. Proteosyntéza

Literatura

VODRÁŽKA Z. Biochemie. Academia, Praha 1996. ISBN: 80-200-0600-1. ŠÍPAL Z. Biochemie. SPN, Praha 1992. Musil J. Biochemie v obrazech a ve schematech. Avicenum. 1992. VOET D., VOETOVÁ J. G. Biochemie. Victoria publishing, Praha 1995. Němečková A. a kol. Lékařská chemie a biochemie. Avicenum, 1990. Úvod do biochemie [online]. 2011. Dostupné z http://sci.ujep.cz/esf/index.php?stranka=studijni-opory.

Garant

RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D.RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D.