Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do nanotechnologií a nanomateriálů (KFY / 0210)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / 0210 - Úvod do nanotechnologií a nanomateriálů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do nanosvěta, význam nanotechnologií, předpoklady pro rozvoj nanotechnologií a nástroje pro studium nanomateriálů,2. Vliv nanorozměru na fyzikální a chemické vlastnosti látek (analýza struktury, vazeb a elektronových hladin v nanočásticích)3. Metoda "top down" přípravy nanomateriálů - desintegrace objemových materiálů a technologie přípravy submikronových struktur v kovech a slitinách pomocí tváření ECAP4. Uhlík - vlastnosti, strukturní formy a uhlíkaté nanomatriály, jejich vlastnosti a využití5. Chemické syntézy kovových a oxidokovových nanočástic6. Chemické metody přípravy nanovrstev - dip coating, spin rating, CVD depozice7. Fyzikální metody přípravy nanovrstev - plazmové technologie, plazmové reaktory8. Modifikace povrchů - funkční nanostrukturované povrchy9. Povaha slabých mezimolekulových interakcí a jejich role pro design funkčních nanostruktur10. Supramolekulární chemie - principy a využití supramolekulárních struktur11. Samoorganizované nanostruktury, příklady a využití12. Principy počítačového designu nanostruktur - molekulární modelování s využitím empirických silových polí13. Interkalační chemie jako nástroj vytváření funkčních nanostruktur, změna chemických a fyzikálních vlastností interkalací14. Interkaláty na bázi grafitu a vrstevnatých silikátů15. Nanomateriály pro biomedicínské aplikace11. Biosyntézy nanočástic a jejich využití16. Zdravotní rizika nanočástic

Literatura

H.S. Nalwa -editor. Nanotechnologie. New York, London, 2000. ISBN Academic Press.Bharat Bhushan - editor. Springer Handbook of Nanotechnology. Springer, 1999. články z odborných časopisů. Studijní materiály uložené na katedře fyziky.

Garant

prof. RNDr. Pavla Čapková, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Pavla Čapková, DrSc.