Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj a stavba vesmíru (KFY / K308)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / K308 - Vývoj a stavba vesmíru, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stavba vesmíru: Slunce, planety a malá tělesa, hvězdy a jejich soustavy, extrasolární planety, mezihvězdná látka, galaxie; historický vývoj pohledu člověka na vesmír; vliv našeho vesmírného okolí na Zemi (kosmické počasí); Slunce jako zdroj energie pro Zemi; rizika katastrof kosmického původu pro život na Zemi; podmínky pro život ve vesmíru.2. Vývoj vesmíru: současné kosmologické modely a teorie vzniku vesmíru od jeho raných stádií vývoje po možný konec; vznik, vývoj a zánik hvězd; původ chemických prvků; vznik a vývoj Slunce a sluneční soustavy.

Literatura

Macháček M. Astrofyzika (Fyzika pro gymnázia), Prometheus Praha. 1998. GRYGAR J. Vesmír jaký je. Mladá fronta. Praha, 1999, 224 s. Pokorný. Exoplanety. Academia, Praha, 2007. Kleczek J. Vesmír kolem nás. Albatros Praha, 1986.

Garant

RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D.