Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování (KFY / K322)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / K322 - Programování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Algoritmus, počítačový program. Jazyk Pascal. FreePascal, vývojové prostředí, kompilace a spuštění programu.2. Struktura programu, identifikátory, rezervovaná slova, datové typy, proměnné, konstanty.3. Výrazy, aritmetické operátory, logické operátory. Přiřazení a rovnost. Práce s řetězci.4. Podmíněné příkaz. Příkazy cyklu. Blokový příkaz. Příkaz case.5. Procedury a funkce. Parametry. Lokální a globální proměnné, rozsah platnosti identifikátorů.6. Vstup a výstup, práce se soubory. Textové a binární soubory.7. Programové jednotky. Standardní funkce pro práci se soubory, řetězci, matematické funkce.8. Datový typ záznam a množina.9. Pole statické a dynamicky alokované. Vícerozměrné pole.10. Ukazatele. Procedurální typy. Pole jako parametr.11. Základy objektového programování. Object Pascal, Borland Delphi, Lazarus. Dědičnost, polymorfismus.12. OOP: třídy, metody, konstruktor, destruktor, vlastnosti, výjimky.13. Programování jednoduchých aplikací pro Windows i Linux. Komponenty.14. Další možnosti programováni v prostředí Lazarus a Borland Delphi.

Literatura

Satrapa, Pavel. Pascal pro zelenáče. Neocortex, Praha, 2000. Hylmar R. Programování pro úplné začátečníky. Computer Press, Brno, 2009. Kvoch M., Jančík J. Sbírka úloh z jazyka Pascal. Kopp, České Budějovice, 1993. Kadlec V. Učíme se programovat v Delphi a jazyce Object Pascal. Computer Press, Brno, 2001.

Garant

RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D.