Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kmity a vlny. Optika (KFY / K412)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / K412 - Kmity a vlny. Optika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kmity a vlnyVolné kmity soustav s jedním stupněm volnosti - mat. kyvadlo, LC obvod, tlumené kmity - řešení, útlum, nucené kmity, amplitudová a rychlostní rezonance, superpozice dvou kmitů kolmých a stejného směru, Fourierova analýza kmitů, spřažené kmity - normální kmity, rychlost šíření, volné kmity soustav s mnoha stupni volnosti - struna, normální kmity, rychlost šíření, vlnová rovnice, kmity tyče, postupné mechanické a elmg. vlny a jejich energie, superpozice, interference a difrakce postupných vln, fázová a grupová rychlost, Huygensův-Fresnelův princip, Dopplerův jev, absorpce vln.2. Základní vlastnosti světlaPodstata světla, Maxwellovy rovnice v optice a vlnová rovnice, měření rychlosti světla, rovinná a kulová vlna, metoda fázorových diagramů, polarizace světla, intenzita světla, základní zákony a principy geometrické optiky, Fermatův princip.3. Vlnová optikaKoherence a interference, interference dvou svazků, metody získání dvou koherentních svazků - Youngův pokus, proužky stejné tloušťky, proužky stejného sklonu, Newtonovy kroužky, dvousvazkové interferometry, interference na soustavě štěrbin a na planparalelní vrstvě s vysokým koeficientem odrazu, mnohasvazkové interferometry, užití interference, Fresnelova difrakce - na stínítku s kruhovým otvorem, na kruhovém terčíku, na hraně (Cornuova spirála), Fraunhoferova difrakce - na štěrbině, na mřížce, difrakce na krystalech, princip holografie, charakteristiky spektrálních přístrojů.4. Geometrická optikaHranol, minimální deviace, kolineace jako model optického zobrazení, základní geometrické prvky v zobrazovací soustavě, úhlové a příčné zvětšení, Newtonovy a čočkové zobrazovací rovnice, polohy hlavních bodů a rovin optické soustavy, lom a odraz na kulové ploše, centrované soustavy, tenká a tlustá čočka, optické vady, clony, lidské oko, lupa, mikroskop, dalekohled.5. FotometrieZákladní fotometrické pojmy, veličiny, jejich jednotky, fotometry.6. Šíření světla na rozhraníLom a odraz na rovinném rozhraní na základě elmg. teorie, Fresnelovy vzorce, odraznost a propustnost, polarizace, absorpce světla v dielektriku a v kovu, vláknová optika.7. Světlo v anizotropním prostředíŠíření světla anizotropním prostředím, jednoosé a dvojosé krystaly, dvojlom, polarizační zařízení - polarizační hranoly, polaroidy, interference polarizovaného světla, čtvrtvlnová destička, umělý dvojlom, přirozená a umělá optická aktivita, tekuté krystaly, optika atmosféry.8. Fotonová optikaDualismus světla a látky, fotony, fotoelektrický jev vnější a vnitřní, teplotní záření a jeho zákony, pyrometry, Comptonův jev, rentgenové záření, stimulovaná emise světla, lasery, moderní mikroskopické metody.

Literatura

M. Švec. Aplikovaná optika (skriptum FS VUT v Brně). CERM, Brno , 1995. B. E. A. SALEH, M. C. TEICH. Fundamentals of Photonics. John Wiley & Sons, New York - Chichester - Brisbane - Toronto - Singapur (český překlad: Základy fotoniky sv.1. MATFYZPRESS, Praha 1994). J. KREMPASKÝ. Fyzika. Alfa - SNTL, Bratislava - Praha. 1988. V. HAJKO A KOL. Fyzika v príkladoch. Alfa, Bratislava. 1983. D. Halliday, R. Resnick, J. Walker. Fyzika (3. a 4.díl). VUTIUM - PROMETHEUS, Brno , 2000. I. G. MAIN. Kmity a vlny ve fyzice. Academia, Praha. 1990. J. KVASNICA A KOL. Mechanika. Academia, Praha. 1988. P. Malý. Optika, Karolinum, Praha 2008. E. KLIER. Optika. SPN, Praha 1978 (skriptum MFF UK v Praze). J. Kučírek. SBÍRKA ÚLOH Z OPTIKY. SPN, PRAHA 1982 (SKRIPTUM PŘF UJEP V BRNĚ). A. ŠTRBA. Všeobecná fyzika 3 - Optika. Alfa - SNTL, Bratislava - Praha. 1979. F. S. CRAWFORD. Waves - Berkeley Physics Course 3. McGraw-Hill (ruský překlad: Volny. Nauka, Moskva. 1974. B. KLIMEŠ, J. KRACÍK, A. ŽENÍŠEK. Základy fyziky II. Academia, Praha. 1972.

Garant

prof. RNDr. Stanislav Novák, CSc.

Vyučující

RNDr. Eva Hejnová, Ph.D.Mgr. Jiří KrálíkRNDr. Filip Moučka, Ph.D.