Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Difr. metody studia strukt. pevných lát. (KFY / N100)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / N100 - Difr. metody studia strukt. pevných lát., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, popis struktury a vazeb v pevných látkách a vztah struktury případně morfologie a vlastností (příklad - azbest, oxidy křemíku, nebezpečné vlastnosti nanomateriálů)2. Krystalické vs. amorfní látky, popis symetrie krystalů, Millerovy indexy,3. Základní difrakční experimenty na monokrystalických a polykrystalických vzorcích.4. Fyzikální povaha RTG difrakce, intenzita difraktovaného záření, strukturní faktor, difrakční projevy symetrie struktury a poruch krystalové mříže.5. Využití difrakčních metod ve strukturní a fázové analýze látek a v analytice pro životní prostředí.6. Specifika difrakčních metod s využitím difrakce synchrotronového záření, elektronů a neutronů.7. Praktická úloha 1: Metodika měření na práškových vzorcích, určení, efekty přípravy vzorků.8. Praktická úloha 2: Identifikace neznámé krystalické látky a fázová analýza práškové směsi látek.9. Praktická úloha 3: Určení základních strukturních parametrů krystalové mříže.10. Praktická úloha č. 4: Difrakce na submikronových krystalitech- efekt velikosti krystalitů na difrakční obraz.11. Praktická úloha 5:Difrakční projevy amorfních struktur a jejich interpretace.12. Praktická úloha 6: Difrakční studium textury (přednostní orientace polykrystalických materiálů).

Literatura

ČAPKOVÁ, P. Interní výukové texty katedry fyziky pro návody na praktika . Kittel Ch. Úvod do fyziky pevných látek, Academia, Praha. 1985. CHOJNACKI, J. Základy chemické a fyzikální krystalografie. C Giaccovazzo et al. Fundamentals of Crystallography. KRAUS, I. Úvod do strukturní rentgenografie. VALVODA, V.; POLCAROVA, M.;. LUKAC, P. Základy strukturni analyzy.

Garant

prof. RNDr. Pavla Čapková, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Pavla Čapková, DrSc.