Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování A (KFY / P103)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / P103 - Programování A, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Jazyk Fortran 95, vývojové prostředí pod OS Linux (Intel Fortran Compiler 9.1) a v MS Windows (Intel Visual Fortran 9.1), kompilace programu. Jednoduchý vstup a výstup.2. Základy syntaxe, volný formát, vnitřní datové typy, implicitní typy, deklarace, inicializace, konstanty. Skalární výrazy, matematické operace.3. Příkazy organizační (IF, DO, DO...WHILE, SELECT CASE, EXIT, CYCLE).4. Relační operátory, logické operátory, priority operátorů. Práce s řetězci. Typová konverze, celočíselné dělení. Vnitřní matematické, numerické a znakové funkce.5. Práce s poli. Dynamická pole. Příkazy WHERE a FORALL.Vnitřní funkce a procedury pro generování náhodných čísel, a práci s poli.6. Procedury a funkce. Předávání argumentů. Viditelnost proměnných. Volitelné argumenty. Pole jako argument. Rekurzivní procedury.7. Grafika pod Linuxem a ve Windows. Knihovna DISLIN.8. Objektové rysy jazyka Fortran 95. Moduly.9. Pointery. Uživatelské typy.10. Přetěžování vnitřních procedur. Přetěžování operátorů. Definice nových operátorů. Objektové programování. Výjimky.11. Vstup a výstup, formát.12. Práce se soubory.13. Fortran 77, pevný formát. Zastaralé rysy jazyka Fortran.

Literatura

Intel Fortran Programmer s Reference (manuál, PDF). Intel Fortran Libraries Reference (manuál, PDF). Intel Fortran User s Guide (manuál, PDF). Hřebíček J. a kol. Programovací jazyk FORTRAN 77 a vědeckotechhnické výpočty, Academia, Praha. Zahradník V. Programování FORTRAN 90, skripta ČVUT, Praha.

Garant

RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D.Mgr. Dalibor Sedlák

Vyučující

RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D.prof. Ing. Martin Lísal, DSc.Mgr. Dalibor Sedlák