Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie měření (KFY / P201)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / P201 - Úvod do teorie měření, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy počtu pravděpodobnosti, pravděpodobnost, náhodná veličina, distribuční a pravděpodobnostní funkce, nejdůležitější rozdělení.2. Základní pojmy matematické statistiky, základní a výběrové soubory.3. Náhodné výběry, parametry náhodného výběru.4. Směrodatná odchylka, výběrové rozdělení pravděpodobnosti, bodové a intervalové odhady.5. Chyby měření, klasifikace chyb, vyjadřování náhodných a systematických chyb.6. Chyby údajů analogových a digitálních přístrojů.7. Výpočet chyb přímo měřených veličin.8. Výpočet chyb nepřímo měřených veličin. Využití kalkulaček a tabulkových procesorů.9. Nejistoty měření, pojem nejistot měření, model měření, standardní nejistoty.10. Kombinované a rozšířené nejistoty, zápis výsledků měření.11. Zásady pro hodnocení přesnosti naměřených výsledků, postupy pro zpracování naměřených souborů hodnot, zápis celkového výsledku měření.12. Měření funkčních závislostí, následná měření, měření periodických dějů, vyjadřování chyb měření. Využití kalkulaček a tabulkových procesorů.13. Základy vyrovnávacího počtu, základní pojmy regresní analýzy, vyrovnání lineární závislosti početně a graficky, metoda nejmenších čtverců.14. Zásady správného měření, čtení na stupnici, přesnost a citlivost měřících přístrojů, lineární interpolace, váhy a vážení, použití měřítka s noniem.

Literatura

Novák, R. Úvod do teorie měření. Ústí nad Labem: UJEP, 2003. Sprušil B., Zieleniecová D. Úvod do teorie fyzikálních měření. Nováková D., Novák R. Základy měření a zpracování dat.

Garant

doc. RNDr. Ing. Rudolf Novák, DrSc.