Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika I (KFY / P213)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / P213 - Fyzika I, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Popis pohybu hmotného bodu ? vztažné soustavy, poloha a posunutí, trajektorie, světočára, polohový vektor, vektor rychlosti a vektor zrychlení. Pohyby přímočarý rovnoměrný a rovnoměrně zrychlený a jejich superpozice.2. Příklady: volný pád, svislý, vodorovný a šikmý vrh. Kinematika pohybu částice po kružnici. Kinematika tuhého tělesa.3. Pohyb, hybnost a síla ? síla jako popis interakce, druhy sil, Newtonovy zákony a jejich omezení, inerciální soustavy.Pohyb v neinerciálních soustavách souřadných, setrvačné síly. Příklady.4. Práce, kinetická a potenciální energie hmotného bodu, zákon zachování energie; příklady.5. Soustavy hmotných bodů ? věta o hybnosti (tzv. 1. impulsová věta), zákon zachování hybnosti, hmotný střed a jeho pohyb, dokonale pružný a nepružný přímý ráz dvou koulí.6. Moment hybnosti hmotného bodu a moment síly. Věta o momentu hybnosti soustavy hmotných bodů (tzv. 2. impulsová věta), zákon zachování momentu hybnosti. Pohyb v centrálním gravitačním poli.7. Mechanická energie a moment hybnosti tuhého tělesa. Příklady (např. valení válce po nakloněné rovině).8. Základní východiska a poznatky speciální teorie relativity.9. Tekutiny ? ideální tekutiny; statika tekutin: Pascalův a Archimédův zákon; dynamika tekutin ? rovnice kontinuity, Bernoulliova rovnice, obtékání těles.10. Kmity ? harmonický oscilátor, pohybová rovnice pro harmonický pohyb, tlumené kmity, nucené kmity, rezonance.11. Mechanické vlny a jejich šíření ? vlna postupná a příčná, princip superpozice, interference vln, stojaté vlny, zvuk a jeho šíření.12. Teplota a teplo ? základní pojmy termodynamiky, teplota a její měření, děje v plynech, stavová rovnice ideálního plynu. První termodynamický zákon.13. Kinetická teorie plynů ? důkazy existence atomů (chemické a fyzikální), tlak ideálního plynu, teplota, střední kvadratická rychlost, molární tepelné kapacity ideálního plynu.14. Tepelné stroje a druhý termodynamický zákon ? práce při procesech v ideálním plynu, vratné a nevratné děje, kruhové děje, Carnotův cyklus, entropie, termodynamická teplota.

Literatura

Halliday, D., Resnick, R., Walker, J. Fyzika (Mechanika -Termodynamika). Vutium a Prometheus, Brno, 2000. Varady, M. Termika, skriptum. UJEP Ústí nad Labem, 2003. I. G. Main. Kmity a vlny ve fyzice. Academia, Praha , 1990. Ruth W. Chabay and Bruce A. Sherwood. Matter and Interactions, Vol. 1: Modern Mechanics, Third Edition. Wiley; 3rd edition , 2011. ISBN 978-0470503454.Kvasnica J. Mechanika. Academia Praha, 1988. Štoll I. Mechanika. FJFI ČVUT Praha, 1998. Svoboda, E., Bakule, R. Molekulová fyzika. Academia Praha, 1992.

Požadavky

K zápočtu: Aktivní účast na alespoň 80% cvičení a úspěšnost alespoň 50% testů. Ke zkoušce: Znalost teorie a schopnost její aplikace na příkladech (v rozsahu přednášek, cvičení a doporučeného samostudia).

Garant

doc. RNDr. Dušan Novotný, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Dušan Novotný, CSc.Mgr. Jiří Králík