Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Difrakce záření a struktura materiálů (KFY / P217)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / P217 - Difrakce záření a struktura materiálů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Význam studia struktur pro materiálový výzkum, příklady z praxe, vztah struktury-vazby vlastnosti,2) Definice krystalu, monokrystal, polykrystal, kapalné krystaly3) Popis periodicity krystalových struktur - krystalové mříže,4) Popis symetrie krystalových struktur - bodové a prostorové grupy prvků symetrie5) Symetrie struktury a symetrie fyzikálních vlastností, Neumannův princip6) Braggova difrakční podmínka a základní difrakční experimenty pro práškové a monokrystalické vzorky, Lauegram a jeho využití7) Reciproká mříž a vyjádření difrakční podmínky v reciprokém prostoru8) Debye-Scherrerova metoda a stanovení mřížových parametrů, prášková difraktometrie9) Interakce RTG záření s hmotou, fyzikální povaha RTG difrakce10) Fourierova transformace a vztah mezi reálnou strukturou a difraktogramem,11) Symetrie struktury a symetrie difraktogramu, vyhasínání reflexí v důsledku symetrie a určení prostorové grupy12) Odvození vztahu pro intenzitu, difraktovanou na práškovém vzorku, strukturní faktor, fázový problém RTG strukturní analýzy, nástin řešení, 3D- mapy elektronové hustoty13) Vliv tepelných kmitů atomů na difrakční obraz, DW-faktor14) Uspořádání difrakčních experimentů pro různé typy difrakční geometrie - Bragg-Brentano, Debye-Scherrer, princip optiky pro paralelní svazek: Goeblovo zrcadlo a jeho využití15) Difrakční analýza v materiálovém výzkumu:A) stanovení parametrů strukturyB) efekty práškových vzorků na intenzitu difrakčních linií - textura a absorpce v povrchu povrchuC) identifikace neznámé krystalické látkyD) fázová analýza směsi neznámých fázíE) studium textury v tenkých vrstváchF) typy poruch krystalové struktury a jejich vliv na difrakční obrazG) studium pnutíH) efekt velikosti krystalitů (koherentních domén) na difrakční obrazI) difrakce na amorfních látkách - radiální distribuční funkce16) Povaha a specifika difrakce elektronů a neutronů a jejich využití17) Původ a difrakce synchrotronového záření a jeho specifické využití

Literatura

ČAPKOVÁ, P. Interní výukové texty katedry fyziky pro návody na praktika . KITTEL, Ch. Úvod do fyziky pevných látek. KRAUS, I. Úvod do strukturní rentgenografie. CHOJNACKI, J. Základy chemické a fyzikální krystalografie. VALVODA, V.; POLCAROVA, M.;. LUKAC, P. Základy strukturni analyzy.

Garant

prof. RNDr. Pavla Čapková, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Pavla Čapková, DrSc.