Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika II (KFY / P313)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / P313 - Fyzika II, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Elektrický náboj. Elektrické pole a jeho popis, intenzita a potenciál pole soustavy nábojů, Gaussův zákon.2. Elektrostatické v látkovém prostředí, pole soustavy vodičů, kapacita, kondenzátor. Energie elektrostatického pole.3. Elektrický proud. Stacionární elektrický obvod, Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony. Práce a výkon elektrického proudu.4. Vedení elektrického proudu v pevných látkách, kapalinách a plynech. Polovodiče.5. Stacionární magnetické pole ve vakuu a jeho popis (příklady: pole přímého vodiče a proudové smyčky, magnetický moment), Ampérův zákon celkového proudu, Biotův ? Savartův zákon.6. Elektromagnetická indukce ? Faradayův zákon, Lenzův zákon. Transformátor, dynamo, alternátor.7. Zobecnění Ampérova zákona pro nestacionární pole. Magnetické pole v látkovém prostředí. Maxwellovy rovnice.8. Vlnová rovnice. Elektromagnetické vlny.9. Světlo a jeho vlastnosti, polarizace světla. Základní zákony a principy geometrické optiky (Fresnelův princip), odraz a lom světla.10. Základy optického zobrazování, rovinné a kulové zrcadlo, tenká čočka, optické přístroje.11. Vlnová optika ? interference a difrakce (jednoduché příklady).12. Fotoelektrický jev, světelné vlny a fotony, dualismus vlna-částice, de Broglieho vlna.13. Základní představy kvantové mechaniky.14. Shrnutí kurzu a doplňující informace.

Literatura

D. Halliday, R. Resnick, J. Walker. Fyzika (3. a 4.díl). VUTIUM - PROMETHEUS, Brno , 2000. Fuka, J. - Havelka, B. Elektřina a magnetismus. SPN, Praha , 1965. Macháček M. Encyklopedie fyziky. Mladá Fronta, 1995. Feynman, R. P. a kol. Feynmanovy přednášky z fyziky 1/3, 2/3. Fragment: Praha 2006. Einstein, A., Infeld, L. Fyzika jako dobrodružství poznání. Aurora: Praha 2000. Horák, Z., Krupka, F. Fyzika. SNTL, Praha. 1976. B. Klimeš, J. Kracík, A. Ženíšek. Základy fyziky II. Academia, Praha , 1972.

Požadavky

Předpokládají se znalosti středoškolské fyziky a matematiky i základů diferenciálního a integrálního počtu. Dále se požaduje znalost poznatků z přednášek a aktivní účast na seminářích.

Garant

doc. RNDr. Dušan Novotný, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Dušan Novotný, CSc.Mgr. Jiří Králík