Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Charakterizace materiálů II (KFY / P323)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / P323 - Charakterizace materiálů II, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti se seznámí s principy a fyzikálními základy spektroskopickýchmetod pro analýzu složení zejména pavných látek a výbojového plazmatupoužívaného v materiálovém inženýrství.Zejména půjde o analýzy pomocí optických technik - emisní, absopční aflurescenční metody - OES (Optical Emission spektroscopy) pro analýzuplazmatu a její využití i pro analýzu pevných látek GD OES (GlowDischarge Optical Emission spektroscopy) a podobnou hmotnostněspektrometrickou metodu GD QMS (Glow Discharge Quadrupole MassSpectromety) a příbuznou techniku hmotnostní spektroskopie SIMS(Secondary Ion Mass Spectrometry). Hmotnostní spektrometrie budeuvedena i jako metoda analýzy přímo výbojového plazmatu při zkoumáníplazmochemických reakcí.Také se budou probírat obecné metody využívající fotonů a nabitýchčást k analýzám jako jsou merody IRS (Infrared Spectroscopy), Ramanspectroscopy, RBS (Rutherford Backscattering Spectrometry) a PIXE(Proton Induced X-ray Emission).Další diskutované techniky budou elektronové - AES (Auger ElectronSpectroscopy) EELS (Electron Energy Loss Spectrometry), XPS (X-rayPhotoelectron Spectroscopy) a UPS (UV Photoelectron Spectroscopy).

Literatura

G. Ertl, J. Küppers. Low Energy Electrons and Chemistry, Verlag Chemie, GmbH, 1974. Gary Attard, Colin Barnes. Surfaces, Oxford University Press, 1998.

Garant

RNDr. Jan Lörinčík, CSc.doc. RNDr. Jaroslav Pavlík, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Pavla Čapková, DrSc.Ing. Martin Kormunda, Ph.D.RNDr. Jan Lörinčík, CSc.doc. RNDr. Jaroslav Pavlík, CSc.