Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nanomateriály na bázi přír. minerálů (KFY / P424)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / P424 - Nanomateriály na bázi přír. minerálů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Probírané tematické okruhy:- Krystalochemické vlastnosti vrstevnatých silikátů, hydrotalcitů a dalších vrstevnatých struktur a jejich využití jako matrice pro funkční nanostruktury.- Interkalace, jako nástroj vytváření funkčních nanostruktur. Základy interkalační chemie. Interkalace vrstevnatých silikátů, hydrotalcitů, grafitu, sulfidů a dalších vrstevnatých struktur. Modifikace fyzikálních a chemických vlastností matrice i interkalantu. Využití interkalátů.- Povrchové modifikace struktur minerálů uktovením nanočástic kovů, oxidů a sulfidů. Význam a využití těchto typů nanokompozitů. Kvantové tečky.- Zeolity jako matrice pro funkční nanostruktury.- Delaminace vrstevnatých struktur minerálů a její využití pro nanokompozity polymer/silikát.- Specielní nanoporézní keramika.- Nanokompozity pro fotokatalytické a antibakteriální materiály.

Literatura

Michael S. Whittingham, Allan J. Jacobson. Intercalation chemistry. Z. Weiss, M. Kužvart. Jílové minerály, jejich nanostruktura a využití. Vincente Rives, Ed. Layered double hydroxides: present and future. Shmuel Yariv, Harold Cross. Organo-clay complexes and interactions. Emanuel Makrlík, Petr Vaňura. Zeolity a iontová výměna.

Garant

prof. RNDr. Pavla Čapková, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Pavla Čapková, DrSc.prof. RNDr. Pavla Čapková, DrSc.