Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Atomová a jaderná fyzika (KFY / P511)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / P511 - Atomová a jaderná fyzika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní rozměry a jednotky v atomové fyzice: základní představy z atomové fyziky, atomová struktura hmoty. Modely atomu.2. Modely atomu: Rutherfordův model atomu a jeho rozptylový experiment, východiska Bohrova modelu3. Kvantově mechanický popis atomu vodíku: základní rozdíly mezi klasickou a kvantovou fyzikou, Schrödingerova rovnice atomu vodíku a její řešení, relace neurčitosti4. Atom vodíku: spektra atomu vodíku, interpretace vlnové funkce a energetické hladiny v atomu vodíku, Frank-Hertzův pokus5. Magnetické vlastnosti atomu: vlastnosti elektronu, magnetický moment elektronu, spin-orbitální vazba a její důsledky6. Elektronové konfigurace: výstavba elektronového obalu, Hundova pravidla, Pauliho princip, periodická soustava prvků.7. Energetické hladiny složitějších atomů: základní poznatky o energetických hladinách v atomech složitějších než vodík, elektromagnetické přechody, optická spektra atomů a molekul.8. Rentgenovské záření: základní principy vzniku rentgenovského záření, Augerův jev a fotoefekt.9. Základy jaderné fyziky: vlastnosti protonů a netronů, vazebná energie nukleonů, jaderné reakce a zákony zachování.10. Radioaktivita: radioaktivní rozpady - základní charakteristiky, zákon radioaktivní přeměny, kosmické záření.11. Štěpné a fúzní reakce: základní principy štěpné reakce v jaderném reaktory, využitelné reakce pro syntézu jader, elementární částice.12. Detektory částic: průchod nabitých částic prostředím, detekce elektromagnetického záření a neutronů, typy detektorů.Aplikace jaderné fyziky: urychlovače částic, jejich aplikace v materiálovém výzkumu, medicíně, diagnostice.

Literatura

Macková, A. Atomová a jaderná fyzika. Ústí nad Labem: UJEP, 2003. Úlehla, Trka, Suk. Atomy, jádra, částcie. Akademia, Praha, 1990.

Garant

doc. RNDr. Anna Macková, Ph.D.RNDr. Michal Varady, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Anna Macková, Ph.D.doc. RNDr. Anna Macková, Ph.D.RNDr. Michal Varady, Ph.D.