Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika fyziky I - ZŠ (KFY / P731)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / P731 - Didaktika fyziky I - ZŠ, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu. Přehled doporučené literatury. Aktuální problémy výuky fyziky na zákládních školách a víceletých gymnáziích.2. Pojetí didaktiky fyziky. Vymezení disciplíny a základní problémové oblasti didaktiky fyziky.3. Základní pedagogické dokumenty ve výuce fyziky (Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací programy).4. Cíle školské fyziky na 2. stupni ZŠ. Taxonomie výchovných a vzdělávacích cílů.5. Pojetí a obsah přírodovědné gramotnosti.6. Fyzikální pojmy a jejich klasifikace.7. Definice fyzikálních pojmů. Postup při vytváření konkrétních fyzikálních objektů.8. Fyzikální veličiny. Přírodní zákonitosti a fyzikální zákony, principy.9. Didaktická analýza učiva.10. Organizační formy a metody ve vyučování fyzice.11. Postup při připravování vyučovací hodiny, typy a struktura vyučovacích hodin. Výukové cíle, jejich stanovení a formulace.12. Modely a modelování ve fyzice.13. Experiment ve výuce fyziky - klasifikace experimentů14. Metodika provádění pokusů (demonstrační, frontální, domácí pokus, laboratorní práce)

Literatura

Kašpar, E. a kol. Didaktika fyziky. Praha, 1978. nullKolektiv autorů. Co by měl žák základní školy umět z fyziky, chemie a přírodopisu, Praha, Pro-metheus. 1998. Vachek,J.,Lepil,O. Modelování a modely ve vyučování fyzice, Praha, SPN. Praha, 1980. Fenclová, J. Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky. SPN, Praha, 1984. Janás, J., Trna, J. Konkrétní didaktika fyziky I. Brno, 1999. Janás, J., Trna, J. Konkrétní didaktika fyziky II. Brno, 2005.

Garant

RNDr. Eva Hejnová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Eva Hejnová, Ph.D.RNDr. Eva Hejnová, Ph.D.