Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Územní plánování a regionální politika (KGEO / 0050)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGEO / 0050 - Územní plánování a regionální politika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam oboru a studia ÚPU pro uplatnění v praxi. Vztahy k příbuzným oborům.2. Historický vývoj oboru ve světě a u nás, jeho hlavní rysy a podmíněnosti.3. Svět na přelomu 20. a 21. století, jeho globální problémy a role ÚP.4. Plánovací teorie a metodika se zaměřením na prostor, řádovostní úrovně.5. Prostorové plánování a regionální politika v Evropě.6. Plánování zemí a regionů, specifické územní typy.7. Současná legislativní úprava ÚPU a RP u nás, aktuální stav ÚPD.8. Informace a kartografie v ÚPU, územní jednotky, tematická kartografie, atlasy.9. Základní pojmy používané v ÚPU, organizace, funkční využití území.10. Subjekty a účastníci ÚPU, územního řízení a rozhodování, stavební řád.11. Plánování na lokální úrovni (měst a obcí), sídelních útvarů a zón.12. Struktura a vývoj osídlení v ČR (městské, venkovské, urbanizace, potenciál).13. Územní vývoj národního hospodářství ČR (Československa) a jeho usměrňování.

Literatura

MAIER, K., ČTYROKÝ, J. Ekonomika územního rozvoje. Grada, Praha 2000, 142 s. Legislativní a koncepční dokumenty - např. Evropská charta prostorového (územního) plánování, Evropské schéma územního uspořádání, Strategie regionálního rozvoje. MATES, P., WOKOUN, R. a kol. Malá encyklopedie regionalistiky a veřejné správy. Prospektrum, Praha 2001, 200 s. ŠREIN, Z. Mechanismy hospodářské politiky Evropské unie. VŠE, Praha 2000, 369 s. Příslušná periodika - např. Urbanismus a územní rozvoj (dříve samostatně Územní plánování a urbanismus a Územní rozvoj resp. Výstavba a architektura, Urbanita, Geografie-Sborník ČGS, Demografie, Moderní obec aj. BLAŽEK, J., UHLÍŘ, D. Teorie regionálního rozvoje (nástin, klasifikace, kritika). Karolinum, Praha. 2002. Kol. Úvod do regionálních věd a veřejné správy. IFEC, Praha 2001, 264 s. MAIER, K. Územní plánování. ČVUT-FA, Praha1993, 85 s. (a novější vydání). PERLÍN, R., KUBEŠ, J. Územní plánování pro geografy. Univerzita Karlova, Praha. 1998.

Požadavky

Zpracování seminární práce přibližující vybraný problém z pohledu ÚPRP (např. z místa/regionu bydliště), přednesení odborné aktuality, písemný test + ústní zkouška

Garant

doc. RNDr. Milan Jeřábek, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Milan Jeřábek, Ph.D.Mgr. Tomáš Křenek, Dr. Phil.