Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK - Kulturní geografie Ústeckého kraje (KGEO / 0061)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGEO / 0061 - VK - Kulturní geografie Ústeckého kraje, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kulturní geografie jako disciplína, zakladatelé, hlavní složky, přehled odborné literatury, kulturně geografický výzkum2. Základní pojmy: humánní geografie, kulturní historie, kulturní region, kulturní dědictví, kulturní potenciál, kulturní tradice, kulturní krajina, kulturní prostředí, kulturní památka, etnikum, jazykový prostor, religiozita, religiózní krajina, paměť krajiny, genius loci3. Ústecký kraj jako kulturní region4. Kulturní vývoj, kulturní potenciál, kulturní tradice a vazby, národnostní a náboženská struktura obyvatel Ústeckého kraje5. Charakteristika kulturního a přírodního dědictví v Ústeckém kraji, rámcová prostorová identifikace6. Kulturně - historický potenciál měst v Ústeckém kraji (výběr): Ústí nad Labem, Děčín, Roudnice nad Labem, Teplice, Benešov nad Ploučnicí, Chomutov, Louny, Klášterec nad Ohří7. Městské památkové rezervace: Litoměřice, Terezín, Úštěk, Kadaň, Žatec8. Kulturní geografie vybraných vesnických sídel okresu Ústí nad Labem9. Kulturní odkaz zaniklých sídel v Ústeckém kraji. Město Most, děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie a jeho transfer10. Prezentace památkového fondu regionu, využití pro cestovní ruch11. Kulturní život, kulturní instituce a významné osobnosti kultury a umění v Ústeckém kraji12. Image a propagace kraje

Literatura

ANDĚL, Jiří, JEŘÁBEK, Milan, SUCHEVIČ, Sáva. Geografie Ústeckého kraje. Ústí nad Labem: UJEP, 2000. HEŘMANOVÁ, Eva, Chromý, Pavel a kolektiv. Kulturní regiony a geografie kultury. Praha: ASPI, 2008. HEŘMANOVÁ, Eva, PATOČKA, Jiří. Lokální a regionální kultura v České republice. Praha: ASPI, 2008. JŮZOVÁ, Eva, SÁGL, Jan. Severozápadní Čechy. Praha: Panorama, 1984. KOLEKTIV. ABC kulturních památek Československa. Praha: Panorama 1985. KOLEKTIV. Umělecké památky Čech I - IV. Praha: Academia, 1977 - 82. KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I - VII. Praha: Libri.

Požadavky

Aktivní účast, prezentace zadané (zvolené) oblasti, test z probíraných pojmů

Garant

PhDr. Aleš Navrátil, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Aleš Navrátil, Ph.D.