Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK-Sociogeografický výzkum mikroregionu (KGEO / 0083)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGEO / 0083 - VK-Sociogeografický výzkum mikroregionu, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Geografické prostředí a myšlení, postavení socioekonomické geografie v systému věd, věcný a časový aspekt sledování reality2. Datová základna jako nezbytný předpoklad pro výzkum, data primární, sekundární, přístupy geografické, urbanistické, ekonomické a sociologické3. Homogenita a heterogenita, územní diferenciace v socioekonomické sféře, principy vymezování regionů, areály, zóny4. Hierarchie v geografickém výzkumu, region a lokalita, administrativní členění, vymezení regionů a jejich skladebnost, problematika oscilace hranic5. Význam polohy v socioekonomickém vývoji, exponovanost a perifernost (marginalita), proměna v čase, ovlivnění rámcovými (vnějšími) poměry6. Sociogeografický výzkum v Česku a Ústeckém kraji, přehled jejich zaměření obsahového a oborového, analýza vybraných (modelových) projektů7. Ukazatele hodnocení socioekonomické úrovně (vyspělosti), zajištění srovnatelnosti obsahové, územní a časové, detail vs. generalizace, mezinárodní srovnání8. Základní klasifikace regionů (území, lokalit) podle dosažené úrovně na vyspělé a zaostávající: příčiny, atributy, usměrnění vývoje, perspektiva9. Zohlednění polohy při územní diferenciaci vyúsťující se stanovení regionů (území, lokalit) exponovaných a periferních: příčiny, atributy, usměrnění vývoje, perspektiva10. Specifika strukturálně postižených regionů (území, lokalit): příčiny, atributy, usměrnění vývoje, perspektiva11. Obyvatelstvo, lidské zdroje a osídlení ? úloha v regionálním a lokálním rozvoji, rozsah, struktura, vývoj, vazba na ekonomiku a komplexní rozvoj12. Ekonomika ? úloha v regionálním a lokálním rozvoji, rozsah, struktura, vývoj, vazba na lidské zdroje a komplexní rozvoj13. Komplexní rozvoj ? syntéza dílčích bloků (lidské zdroje a ekonomika), regionální politika a územní plánování, investice a opatření, aktéři, dokumenty

Literatura

BERMAN, N. (1994): Strategické plánování lokálního rozvoje. Barents Group, Praha, 152 s. HAMPL, M. a kol. (1996): Geografická organizace společnosti a transformační procesy v České republice. PřF UK, Praha.