Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK-Instituce v EU (KGEO / 0117)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGEO / 0117 - VK-Instituce v EU, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Institucionální struktura vývoje evropské integracea. Fáze vývojeb. Studium institucíc. Politická agenda v EU a tvorba politiky EUd. Kontext tvorby politiky. Horizontální a vertikální dělba mocie. Legislativní proces v EU. Hlavní aktéři2. Evropská rada I.a. Instituce určující hlavní směrb. Geneze vzniku a posuny v její rolic. ER jako prostor pro artikulaci národních zájmů3. Evropská rada II.a. Instituce předsednictví EU a její význam pro fungování institucionální struktury EUb. Struktura a mechanismy jednání4. Rada Evropské uniea. Politika institucionalizovaného intergovernalismub. Základní principy vzniku a pojetí. Funkcionální roviny a sektorový charakterc. Způsoby a mechanismy jednání Rady EUd. Výbor stálých zástupců - COREPERe. Rozhodovací mechanismy jednání Rady EU a vážení hlasů v Radě EU.5. Evropská komisea. Exekutiva v EUb. Výchozí principy vzniku Evropské komise a nadnárodní integrační paradigmac. Struktura Komise. Funkce Komised. Úkoly a pravomoci Komise6. Evropský parlament I.a. Reprezentace občanů a politické zájmyb. Výchozí principy a postupný posun role EPc. Struktura Evropského parlamentud. Poslanec EP, jeho mandáte. Vztah k národním parlamentům.7. Evropský parlament II.a. Politické frakce v EPb. Výbory EPc. Funkce EPd. Rozhodovací procedurye. Zastoupení ČR v EP8. Evropský soudní dvůra. Soudní mocb. Výchozí principy a vývojc. Struktura ESD. Soud první instance. ESD a evropské právo. Řízení před ESD. Vliv ESD.9. Evropská centrální bankaa. Evropský systém centrálních bankb. Řízení jednotné měnyc. Politika ECB10. Poradní orgány EUa. Institucionalizace spolupráce v oblasti vnitřních věcí, bezpečnosti a justiceb. Finanční kontrola: Auditorský dvůr a OLAF. Evropský účetní dvůr. Vývoj, složení, struktura, pravomocic. Poradní orgány EU (Hospodářský a sociální výbor a Výbor regionů) a Účetní dvůr - význam těchto institucí pro fungování EU.11. Institucionalizace Společné zahraniční a bezpečnostní politikya. Myšlenka zřízení společné zahraničněpolitické agendyb. Jednotný společný aktc. Zmocněnec SZBP12. Perspektivy fungování institucí EU a závěrečné shrnutí

Literatura

Fiala, Petr, Mareš, Miroslav. 2001. Evropské politické strany. Brno: Masarykova univerzita. Gerbet, Pierre. 2004. Budování Evropy. Praha: Karolinum. Guéguen, Daniel. 2005. The New Practical Guide to the EU Labyrinth. Brussels: EIS Publishing. Kaniok, Petr, Dočkal, Vít. 2007. Evropský parlament. Brno: Masarykova univerzita. Pitrová, Markéta. 2002. Institucionální struktura Evropské unie. Vliv integračních paradigmat na výstavbu institucí. Brno: Nadace Universitas Masarykiana/Nauma. Plechanovová, Běla. 2004. Evropská unie na počátku 21. století. Praha: Karolinum. Plechanovová, Běla. 2004. Institucionální vývoj Evropské unie od Maastrichtské smlouvy k východnímu rozšíření. Praha: Karolinum.

Požadavky

Referát / seminární práceKonzultace s vyučujícími a tutory:novotny.l@centrum.czKonzultace vždy před a po výuce.Témata referátů:1. Rotace předsednictví EU2. Shrnutí tematických priorit předsednických států - Slovinsko, Francie3. Zmocněnec po společnou zahraniční a bezpečnostní politiku4. Personální členění Evropské komise5. Panterova Komise6. Jednací jazyky EU7. European People´s Party8. Party of European Socialists9. European Liberál, Democratic and Reform Party10. European Federation of Green Parties11. European United Left12. Komunitární právo EU

Garant

Mgr. Lukáš Novotný, Dr. Phil.,M.A.

Vyučující

doc. RNDr. Milan Jeřábek, Ph.D.Mgr. Lukáš Novotný, Dr. Phil.,M.A.doc. RNDr. Milan Jeřábek, Ph.D.Mgr. Lukáš Novotný, Dr. Phil.,M.A.