Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK- Geografie města (KGEO / 0138)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGEO / 0138 - VK- Geografie města, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Studium města v kontextu geografie. Vztah mezi městem a sídelním systémem. Objekt a předmět studia geografie města. Organizace kurzu.2. Pojmy a definice: město, městský region. Kritéria vymezování měst. Determinanty rozvoje měst. Úrovně sledování rozvoje měst: rozvoj městských systémů, vnitřní rozvoj měst.3. Vývoj měst: předindustriální, industriální a postindustriální město. Formy prostorového růstu měst: urbanizace, suburbanizace, deurbanizace, reurbanizace. Zhodnocení modelu stadií vývoje měst. Alternativní možnost klasifikace forem urbanizace.4. Rozvoj měst. Analytické a normativní aspekty rozvoje města. Jak se město rozvíjí a jak by se mělo rozvíjet? Historický vznik, současné proměny města, popis a vysvětlení aktuálních a předcházejících procesů. Cílová představa o městě v časové perspektivě. Nomoteticko-idiografické aspekty rozvoje města.5. Socialistické (komunistické) město. Postkomunistické město. Kapitalistické město.6. Vnitřní prostorová struktura měst, její základní prvky a složky. Metodologické otázky hodnocení prostorové struktury měst. Fyzické prostředí měst: přírodní prostředí a zástavba. Rozptýlené a kompaktní osídlení. "Meziměsto". "Urban sprawl".7. Sociální prostředí měst: lidé a jejich aktivity. Územní plán města. Koncentrace a segregace funkcí a sociálních skupin. Mono- vs. polycentrická struktura.8. Růst a úpadek měst/metropolí: dvě tváře nerovnoměrného rozvoje. Územně diferencovaný růst městských regionů. Udržitelné rozšiřování měst, revitalizace brownfields, úpadek čtvrtí.9. Přístupy ke studiu urbanizace a suburbanizace v městských regionech. Strukturální hodnocení forem urbanizace městského regionu jako celku. Koexistence urbanizačních procesů v městském regionu. Prostorový vzorec městského regionu.10. Sociální ekologie a modely města. Neoklasická teorie využití půdy a trh s pozemky. Urbánní morfologie.11. Institucionální přístupy. Politicko-ekonomické přístupy. Role aktérů utvářejících město. Postmodernismus a poststrukturalismus.12. Prezentace seminárních prací.13. Prezentace seminárních prací.

Literatura

HAMPL, M., a kol. Geografická organizace společnosti a transformační procesy v České republice. PF UK, Praha,394 s. 1997. Sýkora L. (2001). KLasifikace změn v prostorové struktuře postkumunistických měst. Sýkora L. (1993). Teoretické přístupy ke studiu města. in: Sýkora L. (ed.): Teoretické přístupy a vybrané problémy v současné geografii. Univerzita Karlova v Praze, Přf, katedra sociální geografie a regionálního rozvoje, s. 64-99. Matlovič, R. Teoreticko-metodologické aspekty geografického výzkumu priestorovej štruktúry mesta. Posová, D., Sýkora L. (2011). Urbanizace a suburbanizace v městských regionech Prahy a vídně: strukturální rozdíly v podmínkách odlišných politicko-ekonomických režimů. Geografie, 116, č. 1, s.-. Musil, J. (2002). Urbanizace českých zemí a socialismus. In: Horská P., Maur E., Musil J., Zrod velkoměsta. Část třetí. Paseka, Praha-Litomyšl, s. 237-297.