Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální geografie I (KGEO / B106)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGEO / B106 - Sociální geografie I, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky, hlavní pojmy. Teorie a definice.2. Předmětová specifikace sociální geografie a klasifikace věd.3. Paradigma v sociální geografii.4. Sociogeografické regiony.5. Typy regionů a sociogeografická regionalizace.6. Rozmístění obyvatelstva ve vztahu k přírodním a socioekonomickým faktorům. Antropogeneze.7. Objekt a předmět studia environmentální geografie, její postavení v sociální geografie.8. Objekt a předmět studia politické geografie, její postavení v sociální geografie.9. Objekt a předmět studia kulturní geografie, její postavení v sociální geografie.10. Objekt a předmět studia geografie obyvatelstva, její postavení v sociální geografie.11. Mechanický a sociální pohyb.12. Demografický cyklus a demografická revoluce.13. Sociogeografické makroregiony světa.14. Základní metody sociogeografického výzkumu

Literatura

KUNC, J., TOUŠEK, V. Ekonomická a sociální geografie. Plzeň, 2008. DE BLIJ, H. J. Geography. Culture, Society, and Space. John Wiley Sons, Inc. New York. ANDĚL, J. Základy sociální geografie. Textová opora. Evropský sociální fond, OP vzdělávání pro konkurenceschopnost InRegion. Ústí nad Labem, 2013. HAMPL, M. a kol. Geografická organizace společnosti a transformační procesy v České republice. Praha, 1996. HOLT-JENSEN, A. Geography: history and concepts. London, 1999. NORTON, W. Human Geography. Oxford, University Press, 2004. ANDĚL, J. Modul ? Sociální geografie. Modul. Evropský sociální fond, OP vzdělávání pro konkurenceschopnost InRegion. Ústí nad Labem, 2013. HUNTINGTON, S., P. Střet civilizací. Rybka Publishers. Praha, 2001.

Požadavky

75% účast na přednáškách, 60% úspěšnost testu

Garant

doc. RNDr. Jiří Anděl, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jiří Anděl, CSc.