Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyzické geografie (KGEO / P102)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGEO / P102 - Základy fyzické geografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus:1. Základy geomorfologie. Endogenní a exogenní síly a procesy. Geomorfologická hodnota horniny. Typizace a klasifikace tvarů zemského povrchu. Vliv geologické struktury na reliéf a základní strukturní tvary. Reliéf horizontálních, nakloněných, vrásových, zlomových a vulkanických struktur. Krasový reliéf.2. Tvary reliéfu pevnin, mořského pobřeží a dna. Procesy svahové modelace a vývoj svahů. Klasifikace svahů, zarovnané povrchy.3. Morfologická činnost pevninských vod, jezer, ledovců, větru. Kryonivální morfogenetické procesy.4. Reliéf mořského pobřeží a dna. Biogenní a antropogenní reliéf.5. Základy pedogeografie. Složky a vlastnosti půdy. Hlavní pedogenetické procesy a půdotvorní činitelé. Půdní profil, půdní horizonty.6. Systematika půd, půdní typ a půdní druh. Zákonitosti teritoriální diferenciace pedosféry. Zonální, intrazonální a azonální půdy.7. Základy klimatologie. Složení a stavba atmosféry, transformace slunečního záření atmosférou. Teplota půdy, vody a vzduchu, teplotní zvrstvení atmosféry. Tlak vzduchu. Voda v atmosféře, vlhkost vzduchu, výpar, oblaka, srážky, fronty. Proudění vzduchu v atmosféře, všeobecná cirkulace atmosféry v planetárním měřítku.8. Klasifikace podnebí na Zemi. Humidita a kontinentalita klimatu. Alisovova a Köppenova klasifikace. Vývoj klimatu na Zemi, klimatické změny a oscilace, antropogenní vlivy.9. Základy hydrologie. Rozmístění zásob a oběh vody na Zemi. Rovnice hydrologické bilance, hydrologické prvky. Definice povodí, hydrografie povodí, typy říčních sítí. Vztah hydrografických a odtokových poměrů.10. Povrchový odtok. Vznik a proces odtoku, typy odtokového režimu, extrémy odtoku, n-leté a m-denní průtoky, křivka překročení. Klasifikace jezer a mokřadů, genetické typy jezer. Vznik a vlastnosti ledovců, význam ledovců v klimatickém systému.11. Podpovrchové vody, jejich podrobná klasifikace a monitoring. Charakteristika světového oceánu, vlastnosti mořské vody, pohyby mořské vody a jejich klasifikace.12. Základy biogeografie. Organismus a prostředí (podmínky a faktory ekologické, klimatické, edafické, orografické, biotické, antropogenní ). Naleziště, areál.13. Sladkovodní, mořské, pevninské geobiocykly. Geobiomy. Užitkové rostliny.14. Fyzickogeografické komplexy a jejich geografické dimenze. Fyzickogeografická regionalizace, regionalizační kritéria a postupy.

Literatura

BEDNÁŘ J.: Meteorologie. Úvod do studia dějů v zemské atmosféře. 1. vyd. Portál: Praha, 1997. FARSKÝ, I.: Obecná fyzická geografie. PF UJEP: Ústí nad Labem, 2002. HORNÍK, S. A KOL.: Fyzická geografie II. SPN: Praha: 1986. JANSKÝ, B.: Geografie moří a oceánů. 1. vyd. UK: Praha, 1992. NETOPIL, R. A KOL.: Fyzická geografie I. 1. vyd. SPN: Praha, 1984.

Garant

RNDr. Ivan Farský, CSc.

Vyučující

RNDr. Ivan Farský, CSc.Mgr. Pavel Raška, Ph.D.Mgr. Jiří Riezner, Ph.D.