Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Životní prostředí (KGEO / P301)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGEO / P301 - Životní prostředí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy v ekologii, funkce ekosystému. Interakce člověka a přírody.2. Ekosystémy přírodní krajiny. Ekosystémy polopřirozené a kulturní krajiny.3. Země jako systém. Podmínky života na Zemi.3. Vliv člověka na atmosféru. Znečištění ovzduší. Globální klimaticky změny. Narušení ozonové vrstvy.4. Vodní zdroje na Zemi. Vliv člověka na vodu.5. Vliv člověka na horninové prostředí a půdu.6. Biodiverzita a její ohrožení. Geneticky modifikované organismy7. Zdroje surovin a energie. Obnovitelné a neobnovitelné zdroje.8. Odpady. Hospodaření s odpady.9. Přirozená a umělá radioaktivita.10. Hluk. Elektromagnetický smog.11. Kvalita místa a její hodnocení. Objektivně a subjektivně vnímané aspekty kvality místa.12. Environmentální problémy socioekonomické povahy.13. Ochrana přírody na mezinárodní úrovni, v Evropské Unii a v České republice.14. Filosofické aspekty ochrany přírody a životního prostředí. Environmentální výchova

Literatura

Atlas životního prostředí a zdraví obyvatelstva ČSFR. 1992. Časopisy NIKA, EKO, Životné prostredie, Zpravodaj MŽP, Ochrana přírody. MOLDAN, B. Životní prostředí - globální perspektiva. 1994. ČERVINKA, P. Životní prostředí České republiky. Praha: Karolinum, 1999.

Garant

RNDr. Tomáš Matějček, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Matějček, Ph.D.RNDr. Tomáš Matějček, Ph.D.