Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémové oblasti světa (KGEO / P401)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGEO / P401 - Problémové oblasti světa, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus:1. Definování globálních a regionálních problémů. Problémové oblasti a jejich základní znaky. Problémové oblasti minulosti a řešení jejich konfliktů.2. Sever - jih. Charakteristiky a jejich vývoj. Členění světa do makroregionů dle dílčích a komplexních (J. Cole, FAO aj.).3. Izrael a palestinský problém. Vznik, souvislosti, řešení.4. Indický subkontinent. Náboženská a hodnotová orientace a její vliv na rozvoj společnosti. Kašmír, Srí Lanka.5. Čína - hospodářský rozvoj a totalitní režim. Hong-Kong, Tchajwan, Tibet. Populační politika. Zvláštní ekonomické zóny, dynamika a tendence územního rozvoje hospodářství.6. Írán a Írák. Islámský fundamentalismus a jeho cíle. Šíření, problémy, souvislosti. Konflikty v oblasti, Kurdská otázka,7. Kavkazsko - region etnické diferenciace, historie, příčiny. Rusko a jeho cíle v území.8. Střední Asie. Cíle SSSR a Ruska v území. Ekologické problémy. Možnosti rozvoje v postsovětském období.9. Subsaharská Afrika a její problémy. Sahel a JAR. Globální a regionální souvislosti. Globalizace jako integrační či dezintegrující proces.10. Latinská Amerika - dědictví evropské technické civilizace - vývoj osídlení, rozložení a struktura obyvatelstva, ubývání lesů, dopad el Niňo. Drogy, zadluženost rozpočtů.11. Severní Amerika - multikulturální společnost, hispanizace, NAFTA, zánik indiánských kultur, územní organizace společnosti, role v globální ekonomice a politice.12. Evropské problémy současnosti:13. Aktuální problémové oblasti a diskuse k řešení stavu.

Literatura

ANDĚL, J. a kol.: Geografie Ústecka. UJEP: Ústí n. L., 2002. ANDĚL, J.a kol.: Geografie Ústeckého kraje. UJEP: Ústí n. L., 2000. BURSA, M.: Stručný socioekonomický přehled krajů Česka. UJEP: Ústí n. L., 2005. HAMPL, M. a kol.: Geografická organizace společnosti a transformační procesy v České republice. PřF UK: Praha, 1996.

Garant

doc. RNDr. Ivan Bičík, CSc.RNDr. Jiří Martínek

Vyučující

doc. RNDr. Ivan Bičík, CSc.RNDr. Jiří Martínekdoc. RNDr. Ivan Bičík, CSc.RNDr. Jiří Martínek