Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK - Územní plán. a regionální politika (KGEO / P407)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGEO / P407 - PVK - Územní plán. a regionální politika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam oboru a studia ÚPU pro uplatnění v praxi. Vztahy k příbuzným oborům.2. Historický vývoj oboru ve světě a u nás, jeho hlavní rysy a podmíněnosti.3. Svět na přelomu 20. a 21. století, jeho globální problémy a role ÚP.4. Plánovací teorie a metodika se zaměřením na prostor, řádovostní úrovně.5. Prostorové plánování a regionální politika v Evropě.6. Plánování zemí a regionů, specifické územní typy.7. Současná legislativní úprava ÚPU a RP u nás, aktuální stav ÚPD.8. Informace a kartografie v ÚPU, územní jednotky, tematická kartografie, atlasy.9. Základní pojmy používané v ÚPU, organizace, funkční využití území.10. Subjekty a účastníci ÚPU, územního řízení a rozhodování, stavební řád.11. Plánování na lokální úrovni (měst a obcí), sídelních útvarů a zón.12. Struktura a vývoj osídlení v ČR (městské, venkovské, urbanizace, potenciál).13. Územní vývoj národního hospodářství ČR (Československa) a jeho usměrňování.

Literatura

MAIER, K., ČTYROKÝ, J. Ekonomika územního rozvoje. 2000. MATES, P., WOKOUN, R. a kol. Malá encyklopedie regionalistiky a veřejné správy. 2001. BLAŽEK, J., UHLÍŘ, D. Teorie regionálního rozvoje (nástin, klasifikace, kritika). 2002.

Garant

doc. RNDr. Milan Jeřábek, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Milan Jeřábek, Ph.D.doc. RNDr. Milan Jeřábek, Ph.D.Mgr. Tomáš Křenek, Dr. Phil.