Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geoekologie (KGEO / P413)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGEO / P413 - Geoekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Krajinná ekologie jako interdisciplinární předmět,2. Definice základních ekologických a geografických pojmů.3. Vývoj a vymezení oboru.4. Struktura krajiny, koncept krajinné jednotky a krajinných složek.5. Ekologické sítě v krajině a další vlastnosti krajiny.6. Ekologická stabilita krajiny a možnosti její kvantifikace.7. Metody mapování krajiny a krajinné struktury.8. Biodiverzita v krajině.9. Procesy vývoje krajiny, jejich časové a prostorové dimenze.10. Vývoj přírodní a kulturní krajiny na území České republiky. Současné změny v krajině a současné tendence vývoje české a evropské krajiny.11. Typologie přírodní a kulturní krajiny - metody a principy.12. Krajinné plánování. Přehled krajinotvorných programů v České republice.13. Územní systém ekologické stability, ECONET, program péče o krajinu, program revitalizace říčních systémů, program obnovy venkova, pozemkové úpravy, hodnocení a ochrana krajinného rázu.

Literatura

FORMAN, R., GODRON, M. Krajinná ekologie. Academia, Praha, 1993. 583 s. LIPSKÝ, Z. Krajinná ekologie pro studenty geografických oborů. Karolinum, Praha 1998. 129 s. NĚMEČEK, V. Nauka o krajině. Pedagogická fakulta, Ústí nad Labem, 1981. 88 s. DEMEK, J. Nauka o krajině. Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Olomouc, 1990. 253 s. HORKÝ, J., VOREL, I. Tvorba krajiny. ČVUT, Praha, 1988. 211 s. DEMEK, J. Úvod do štúdia teoretickej geografie. Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Bratislava, 1987. 242 s. DEMEK, J. Úvod do krajinné ekologie. PřF UP Olomouc 1999. 102 s. DEMEK, J., QUITT, E., RAUŠER, J. Úvod do obecné fyzické geografie. Praha, Academia, 1976. 400 s. BUZEK, L. Základy geoekologie. PřF Ostravské univerzity Ostrava 1997. 84 s.

Garant

doc. RNDr. Martin Balej, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Martin Balej, Ph.D.