Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK - Geologie pro geografy (KGEO / P417)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGEO / P417 - PVK - Geologie pro geografy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metody studia vnitřní stavby Země. Seismický model, jeho hlavní strukturní složky a diskontinuity.2. Zemská kůra - chemické, minerální a horninové složení. Kritéria pro klasifikaci minerálů - systém minerálů a jeho hlavní reprezentanti. Kritéria pro klasifikaci hornin - systém hornin a jeho hlavní reprezentanti.3. Zemská kůra, kontinentální a oceánský typ. Morfostrukturní jednotky zemské kůry (hypsografická křivka), kratogeny, pevninská pohoří, pevninský svah, úpatí, oceánská pánev, hlubokomořské příkopy.4. Zemský plášť a jeho strukturní složky (litosféra, astenosféra, střední plášť, spodní plášť), vnější jádro, jadérko. Termální model Země, teplota a tepelný tok v zemském tělese. Geotermální energie.5. Teorie deskové tektoniky, její východiska a základní principy. Pohyb litosférických desek a pohyb plášťových hmot. Divergentní hranice mezi deskami, pevninský, mezipevninský a oceánský rift. Konvergentní hranice mezi deskami, typy subdukce (japonský, andský, himalájský typ), obdukce. Transformní hranice.6. Tektogeneze a její fáze podle Wilsnova cyklu. Magmatismus, metamorfismus a orogeneze v riftogenezi a kratonizaci.7. Geografické důsledky deskové tektoniky. Geologický cyklus, vývoj zemské kůry na Zemi. Paleogeografie - rekonstrukce pohybu litosférických desek v minulosti. Neotektonika a její regionální projevy.8. Zemětřesení , jeho typy a klasifikační stupnice. Geografické rozšíření seismických jevů. Epeirogeneze a její důsledky.9. Magmatismus, jeho typy a klasifikace. Krystalizace magmatu, struktury magmatitů a typy magmatických těles. Systém magmatitů a jeho klasifikační kritéria.10. Vulkanismus, tvary těles vulkanitů, sopečné produkty a postvulkanické jevy. Geografické rozšíření vulkanických pásem na Zemi.11. Metamorfóza, její procesy, typy a činitelé. Migmatitizace. Systém metamorfitů a jeho klasifikační kritéria.12. Zvětrávání hornin, jeho typy a činitelé. Mechanické zvětrávání (dezintegrace, deskvamace, kongelifrakce, exfoliace), zvětrávání chemické a biologické.13. Geneze sedimentů. Transport, sedimentace, sedimentační prostředí. Úložné poměry sedimentů (stratigrafický hiát, konkordance, diskordance). Systém sedimentů a jeho klasifikační kritéria.14. Geologické struktury.

Literatura

KACHLÍK, V., CHLUPÁČ, I. (1996): Základy geologie. Historická geologie. Přírodovědecká fakulta UK Praha. KALVODA J., BÁBEK O., BRZOBOHATÝ R. (1998): Historická geologie, Univerzita Palackého Olomouc. ZAPLETAL, J. (1998): Základy geologie, PřF UP Olomouc.

Garant

RNDr. Alena Chvátalová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Alena Chvátalová, Ph.D.RNDr. Alena Chvátalová, Ph.D.