Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie automatů a formálních jazyků (KI / AFJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KI / AFJ - Teorie automatů a formálních jazyků, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní matematické pojmy.2. Konečné automaty a jejich reprezentace.3. Jazyky rozpoznatelné konečnými automaty.4. Nerodova věta.5. Redukce konečného automatu.6. Realizace konečných automatů.7. Nedeterministické konečné automaty.8. Uzávěrové vlastnosti.9. Regulární jazyky a regulární výrazy.10. Přepisovací systémy a gramatiky.11. Chomského rozdělení gramatik.12. Regulární gramatiky a jazyky.13. Bezkontextové gramatiky.14. Zásobníkové automaty.

Literatura

Chytil M. Automaty a gramatiky. SNTL, Praha, 1984. Hopocroft J., Ulman J. Introduction to Automata Theory, Languages and Computation. Addison Wesley, 1979. Chytil M. Teorie automatů a formálních jazyků. (Skripta), SPN Praha, 1978. Meduna A. Automata and Languages. Springer, 2000. Hopocroft J., Ulman J. Formálne jazyky a automaty. ALFA Bratislava, 1978. Kolář J., Štěpánková O., Chytil M. Logika, algebry a grafy. SNTL Praha, 1989.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu- aktivní účast na přednáškách a cvičeních (povoleno je nejvýše 5 absencí)- absolvování dvou testů se ziskem alespoň 50 procent bodů z možnýchZkouška je ústní a proběhne v časovém rozsahu zhruba 30 minut. Slouží k prověření teoretických znalostí, jako jsou definice základních pojmů, formulace stěžejních vět a vysvětlení vybraných algoritmů.

Garant

Ing. Mgr. Jiří Barilla, CSc.doc. RNDr. Karel Oliva, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Jiří Barilla, CSc.doc. RNDr. Karel Oliva, Ph.D.RNDr. Jiří Škvor, Ph.D.Ing. Mgr. Jiří Barilla, CSc.RNDr. Jiří Škvor, Ph.D.