Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační a komunikační technologie (KI / ICT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KI / ICT - Informační a komunikační technologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní informace ke studiu předmětu, podmínky, pravidla. Úvod do problematiky předmětu.2. Hardware kompetence: jednotlivé součásti počítače a práce s nimi, práce s periferiemi počítače, bezpečné používání počítače, počítačové sítě3. Software kompetence (operační systém): představení aktuálně používané verze operačního systému MS WINDOWS, orientace v systému, práce se složkami, správa systému na úrovni uživatele, základní programy, komprimace dat4. Software kompetence (operační systém): operační systém Linux, přehled základních distribucí, orientace v systému, live distribuce, práce v konzoli, stabilita, srovnání s MS WINDOWS5. Software kompetence (MS WORD): základní formátování písma a odstavce, aplikace odrážek, číslování v dokumentu, tvorba vlastních stylů, tvorba základních seznamů (obsah, seznam obrázků, vlastní seznam), vkládání obrázků, tabulek a jiných objektů, záhlaví, zápatí, použití oddílů6. Software kompetence (MS WORD): tvorba uceleného dokumentu typu seminární, bakalářské práce a dopisu, sdílení dokumentu a hromadná korespondence7. Software kompetence (MS EXCEL): základní nastavení a úprava dokumentu, formátování dat v buňce, tvorba a formátování jednoduchých tabulek, použití základních funkcí8. Software kompetence (MS EXCEL): tvorba a formátování grafů, efektivní práce s daty, podmíněné formátování, tvorba grafů pomocí programu Gnuplot9. Software kompetence (MS EXCEL): ucelené zpracování dat, statistické zpracování dat, tvorba schémat10. Software kompetence (MS POWERPOINT): zásady tvorby odborné prezentace, způsoby prezentace, nastavení vzhledu snímků, formátování textu a použití objektů11. Software kompetence (MS POWERPOINT): tvorba odborné prezentace a nejčastější chyby12. Ostatní IT kompetence: základní přehled, bezpečné používání veřejné počítačové sítě, netiketa, novinky v oblasti IT (hardware, software, aplikace)13. Zápočtový test

Získané způsobilosti

ZnalostiStudent umí popsat součásti a základní princip práce osobního počítače.Student umí definovat základní pravidla bezpečné práce s PC.Student umí bezpečně využívat veřejné počítačové sítě.DovednostiStudent umí vytvořit komplexní dokument v textovém editoru.Student umí realizovat výpočty a pokročilé grafy v tabulkovém procesoru.Student umí vytvořit a přednést odbornou prezentaci.

Literatura

BUDAI, D., BROŽA, P., POLZER, J. MS Office 2010 - bible - Průvodce pro každého. Brno, 2010. http://office.microsoft.com/HORÁK, J. Hardware: učebnice pro pokročilé. Brno, 2007. SIECHERT, C., STINSON, C., BOTT, E. Mistrovství v Microsoft Windows 7. Brno, 2010. PECINOVSKÝ, J., PECINOVSKÝ, R. Office 2010. Praha, 2011.

Požadavky

Docházka min. 80%Práce v hodině - vypracování daných úkolů (bude upřesněno na semináři)Úspěšné zvládnutí praktického zápočtového testu složeného především z části Word, Excel.Pokud student úspěšně absolvoval zápočet z tohoto nebo obdobného předmětu v předchozím studiu, může po zapsání na kurz požádat vyučujícího o odpuštění některých povinností.

Garant

Ing. Libor Měsíček, Ph.D.