Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie (KI / KZEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KI / KZEK - Základy ekonomie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

A - Úvod do studia ekonomie: ekonomie jako věda, předmět zkoumání ekonomie, výrobní faktory, modely ekonomiky, základní a vybrané ekonomické pojmy, grafy v ekonomiiB - Mikroekonomie1. Tržní mechanismus: nabídka a poptávka a faktory je ovlivňující, tržní rovnováha, (cenová, důchodová, křížová) elasticita nabídky a poptávky, tržní selhání2. Chování spotřebitele: kardinalistická a ordinalistická teorie užitku3. Chování firmy: produkční funkce v krátkém a dlouhém období, analýza nákladů v krátkém a dlouhém období, utopené náklady, přebytek výrobce, analýza příjmů a volba optimálního objemu produkce dle období a typu konkurence4. Trh výrobních faktorů: optimální množství výrobního faktoru, specifika trhu práce, specifika trhu kapitálu, specifika trhu půdyC - Makroekonomie1. Čtyřsektorový model ekonomiky, makroekonomický pětiúhelník: ekonomický růst, cenová stabilita, vysoká zaměstnanost, vyrovnané veřejné rozpočty, vyrovnaná obchodní bilance2. Výkonnost ekonomiky a její změny: ukazatele (hrubý/čistý domácí/národní produkt) a metody jejich měření, potenciální produkt a zdroje/bariéry jeho růstu, mezinárodní srovnání, hospodářský cyklus3. Peníze, měny, cenová stabilita: vývoj peněz a jejich funkce, trh peněz a bankovní systémy, peněžní agregáty a Fisherova transakční rovnice směny, měna a její konvertibilita, ukazatele změn cenové hladiny a jejich měření, inflace (klasifikace, příčiny vzniku), nominální a reálné ekonomické veličiny, vliv úrokové míry na hospodářství, vztah změn cenové hladiny a ekonomické výkonnosti, nástroje a cíle monetární politiky4. Analýza (ne)zaměstnanosti: klasifikace, ukazatele, důsledky nezaměstnanosti, souvislost s inflací, politika zaměstnanosti, mezinárodní srovnání5. Fiskální politika: nástroje a cíle, státní rozpočet (jeho funkce, struktura, klasifikace), daně (druhy, daňové systémy, Lafferova křivka a její změny)6. Platební bilance a její strukturaD - Vybrané poznatky behaviorální ekonomie

Literatura

KRAFT, Jiří, Pavla BEDNÁŘOVÁ a Aleš KOCOUREK. Ekonomie I. Technická univerzita v Liberci, 2013. ISBN 978-80-7372-998-1.HOLMAN, Robert. Ekonomie. 5. vyd. Praha: C.H.Beck, 2011. ISBN 978-80-7400-006-5.Český statistický úřad.