Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika pro informatiky (KI / MAI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KI / MAI - Matematika pro informatiky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní informace ke kurzu, podmínky, pravidla, opakování základních pojmů z matematiky. Úvod do prostředí Matlab: deklarace proměnných, cyklus, podmínka, ukládání a načítání dat.2. Lineární algebra: řeššení soustavy lineárních rovnic, determinanty, vlastní čísla a vlastní vektory, inverzní matice. Matlab: práce s funkcemi, vytváření a volání skriptů. Gaussova eliminace, Iterační metody.3. Matematická analýza funkce jedné proměnné: limita a derivace funkce, průběh funkce jedné proměnné. Matlab: grafické prostředí, kreslení základních grafů funkce ve 2D a 3D, objekt figure a jeho vlastnosti. Simulované žžíhání.4. Integrální počet funkce jedné proměnné: metody řeššení integrálů, substituce, per-partes, metoda Monte-Carlo, základní numerické metody, Matlab: generátory náhodných čísel, testy DIEHARD.5. 1. soubor úloh. Samostatná práce. Konzultace na hodině.6. Obyčejné diferenciální rovnice: 1. a 2. řádu, metody řeššení rovnic, soustavy rovnic. Matlab: přibližžné metody řeššení dif. rovnic.7. Použžití diferenciálních rovnic v přírodních vědách. Vybrané problémy. Matlab: tvorba vlastního grafického rozhraní.8. 2. soubor úloh. Samostatná práce. Konzultace na hodině.9. Parciální derivace funkce, Operátory (gradient, rotace, divergence).10. Ploššné, objemové a křivkové integrály a jejich použžití. Greenova, Gauss-Ostrogradského a Stokesova věta.11. Integrální počet funkce více proměnných: základní metody, metoda Monte-Carlo.12. 3. soubor úloh. Samostatná práce. Konzultace na hodině13. Pokročilá práce v Matlabu, Volání externích programů a funkcí

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu bude umět využžít software Matlab nejen pro řeššení komplexních úloh z matematiky, potažžmo fyziky.

Literatura

Karel Zaplatílek, Bohuslav Doňar. MATLAB pro začátečníky. Jirásek a kol. Sbírka řešených příkladů z mat. II, SNTL. 1989. Jirásek, F., Kriegelstein, E., Tichý, Z. Sbírka řešených příkladů z matematiky, SNTL, Praha. 1979. Karel Zaplatílek, Bohuslav Doňar. MATLAB tvorba uživatelských aplikací. REKTORYS Karel a kol. Přehled užité matematiky I+II. Praha, 2000.

Požadavky

K získání zápočtu je nutná účast na cvičeních (nejvýšše 2 neomluvené absence) a vypracování zadaných úloh a odevzdání funkčních programů. Studenti budou odevzdádat programy v průběhu semestru.Zkoušška bude písemná. K úsp욹né zkouššce je nutné vyřeššit alespoň 50 % příkladů, u zbylých mít popsán postup výpočtu.

Garant

doc. RNDr. Jiří Felcman, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jiří Felcman, CSc.RNDr. Zbyšek Posel, Ph.D.RNDr. Zbyšek Posel, Ph.D.