Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Číslicové systémy (KI / P201)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KI / P201 - Číslicové systémy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Logické členy, vlastnosti, zátěž (rozvětvení). Typy výstupních obvodů. Statické a dynamické parametry. Nestandardní zátěže. Typy výstupních obvodů (dvojstavový, třístavový, otevřený kolektor). Pomalu proměnné signály, význam hystereze.- Technologie TTL a CMOS - základní vlastnosti, příkon, ochrany vstupů. Nevyužité vstupy. Členy s otevřeným kolektorem a třístavové členy, členy s hysterezí. Sběrnice, využití členů 3-s a OC, terminátory.- Číslicové součástky MSI-kombinační: dekodér, multiplexer, komparátor, sčítačka a odčítačka.- Klopné obvody RS, D, T, JK. Typy reakce na hodinový impuls. Podmínky správné činnosti. Metastabilní stavy. Změna typu KO, univerzální T/D.- Registry: datový registr, posuvný registr, jedno- a dvojfázové hodiny.- Čítače: synchronní a asynchronní, binární a modulo M, reverzivní. Časové diagramy asynch. a synch. čítače. Čítač s předvolbou. Programovatelný dělič kmitočtu. Aplikace čítačů - měření kmitočtu, délky impulsu, periody, fáze.- Kombinační obvody. Popis výrazem, tabulkou, mapou. Součtová forma. Úpravy výrazu a vliv na vlastnosti obvodu - zpoždění, složitost. Neurčené stavy. Možnosti realizace - obvody malé integrace, multiplexery, pamětí ROM.- Dynamické vlastnosti kombinačních obvodů. Zpoždění a hazardy. Vznik a projevy hazardů v číslicových systémech, metody odstranění (filtr, registr, redundantní obvod).- Sekvenční obvody. Obecné schéma, přechodová a výstupní funkce. Mooreho a Mealyho automat. Popis grafem a soustavou rovnic. Návrh synch. sekv. obvodu.- Dynamické vlastnosti sekvenčních obvodů. Časování hodinových impulsů a vstupů. Max. kmitočet hodinových impulsů, celkové doby předstihu a přesahu při změnách vstupních signálů.- Programovatelné logické obvody. Principy realizace programovatelných spojů. Obvody typu GAL - zapojení matice AND, makrobuňky, skryté makobuňky. Cesty signálů při realizaci typických kombinačních a sekvenčních systémů. Typické dynamické parametry. Obvody CPLD a FPGA.- Rušení v elektronických systémech. Šumová imunita (statická). Vnější rušení, cesty pro vstup rušení, jeho omezení. Zásady pro provoz obvodů a systémů odolných proti vnějšímu rušení. Vnitřní rušení - impedanční přizpůsobení spojů.

Literatura

Antošová M., Davídek V. Číslicová technika. Kopp, Č. Budějovice, 2003. Bernard J.-M, Hugon J. Od logických obvodů k mikroprocesorům. SNTL, 1984. Putz.J. Úvod do číslicové techniky, SNTL Praha. 1983. Frisch, H. Základy elektroniky a elektronických obvodů, SNTL Praha. 1987.

Požadavky

Realizace a odevzdání samostatné práce.