Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diferenciální geometrie (KMA / 0024)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / 0024 - Diferenciální geometrie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Parametrické vyjádření křivky (kružnice, kuželosečky, šroubovice, cykloidy)2. Tečna a oskulační rovina křivky3. Délka oblouku křivky, oblouk jako parametr4. Frenetovy vzorce, křivost a torze křivky5. Oskulační kružnice křivky6. Parametrické vyjádření plochy (sféra, kvadriky, anuloid)7. Křivka na ploše, tečná rovina, první základní forma plochy8. Druhá základní forma plochy, asymptotické a hlavní směry9. Asymptotické a hlavní křivky na ploše10. Geodetické křivky11. Rotační plochy12. Přímkové plochy (rozvinutelné, zborcené)13. Kartografická zobrazení

Literatura

Bureš J., Hrubčík K. Diferenciální geometrie křivek a ploch, Karolinum 1998. 1998. Boček L., Kubát V. Diferenciální geometrie křivek a ploch, SPN Praha 1983. 1967.

Požadavky

Předpokládá se dobrá znalost analytické geometrie a základů matematické analýzy. Na závěr kurzu umí student napsat parametrické vyjádření základních křivek a ploch, určit jejich křivosti, dovede na ploše určit význačné křivky, např. křivky geodetické.

Garant

doc. RNDr. Leo Boček, CSc.