Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK- Diferenciální geometrie (KMA / N103)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / N103 - PVK- Diferenciální geometrie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Parametrické vyjádření křivky (kružnice, kuželosečky, šroubovice, cykloidy)Tečna a oskulační rovina křivkyDélka oblouku křivky, oblouk jako parametrFrenetovy vzorce, křivost a torze křivkyOskulační kružnice křivkyParametrické vyjádření plochy (sféra, kvadriky, anuloid)Křivka na ploše, tečná rovina, první základní forma plochyDruhá základní forma plochy, asymptotické a hlavní směryAsymptotické a hlavní křivky na plošeGeodetické křivkyRotační plochyPřímkové plochy (rozvinutelné, zborcené)Kartografická zobrazení

Literatura

BUDINSKÝ B. Analytická a diferenciální geometrie, SNTL, Praha, 1983. BOČEK L., KUBÁT V. Diferenciální geometrie křivek a ploch, SPN, Praha, 1983.

Požadavky

1) Nejvýše tři neomluvené absence na cvičení.2) Dvě zápočtové písemné práce musí být splněny na alespoň 60%. Z každé písemné práce je povolena jedna oprava.Vlastní zkouška se skládá z písemné a ústní části. Písemná část obsahuje příklady na výpočet délky oblouku křivky, křivost a torzi křivky, určení asymptotických, hlavních a geodetických křivek na ploše, určit plošný obsah , najít konformní zobrazení apod.Okruhy ústní části:Parametrické vyjádření křivky, ekvivalentní vyjádřeníTečna křivky, inflexní bod, oskulační rovinaDélka oblouku křivky, oblouk jako parametrFrenetovy vzorce, křivost a torze křivkyOskulační kružnice křivkyParametrické vyjádření plochyKřivka na ploše, tečná rovina plochy, parametrické křivkyAsymptotické směry a asymptotické křivky na plošeNormálová křivost plochyHlavní směry a hlavní křivky na plošeEulerův vzorec pro normálovou křivostPřímkové plochy, plochy rozvinutelnéGeodetické křivky na plošeZobrazení plochy na plochu (konformní, plochojevné)

Garant

doc. RNDr. Leo Boček, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Leo Boček, CSc.Mgr. Lenka Součková