Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algebra (KMA / P303)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / P303 - Algebra, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Část 1: Celá čísla1. Přirozená a celá čísla.2. Dělitelnost. Prvočísla.3. Největší společný dělitel.4. Prvočíselný rozklad.5. Kongruence. Zbytkové třídy.Ćást 2: Okruhy. Obory integrity. Tělesa.1. Okruhy.2. Obory integrity.3. Tělesa.4. Isomorfismus.5. Homomorfní zobrazení okruhů.6. Rozklady na součin ireducibilních prvků.7. Eukleidovské obory.8. Podílová tělesa.9. Prvotělesa. Charakteristika.Ćást 3: Polynomy1. Polynomy v jedné neurčité.2. Polynomy nad tělesem.3. Polynomy nad oborem integrity.4. Kořeny a derivace.5. Interpolace.6. Otázky ireducibility.Část 4: Grupy1. Základní pojmy.2. Příklady grup.3. Lagrangeova věta a její důsledky.4. Cyklické grupy.

Literatura

BLAŽEK, J. a kol. Algebra a teoretická aritmetika I, SPN Praha, 1983. BLAŽEK, J. a kol. Algebra a teoretická aritmetika II, SPN Praha, 1985. NĚMEC, P. Úvod do algebry a teoretické aritmetiky, UJEP Ústí n. L., 2006. PROCHÁZKA, L. a kol. Algebra, Academia Praha, 1990. BIRKHOFF, G., MAC LANE, S. Algebra, Alfa Bratislava, 1974. BICAN, L. Algebra (pro učitelské studium), Academia Praha, 2001. BIRKHOFF, G., BARTEE, T. Modern Applied Algebra, McGraw-Hill, 1970.

Požadavky

Požadavky k udělení zápočtu: Budou se psát dvě zápočtové písemky, ze kterých je třeba získat v součtu více než jednu třetinu bodů.

Garant

prof. RNDr. Ing. Petr Němec, DrSc.

Vyučující

RNDr. Martin Kuřil, Ph.D.RNDr. Martin Kuřil, Ph.D.