Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehled dějin dogmatu (RET3004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RET3004 - Přehled dějin dogmatu, Evangelická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se základními fakty dějin křesťanského dogmatu.Kriticky orientovat v problematice pojímání dogmatu a vztahu mezi konfesijním a ekumenickým rozměrem křesťanství.Poskytnout logickou osu k organisaci rozsáhlejšího samostatného studia církevních dějin.

Sylabus

Pojem dogmatu.Formování biblického kánonu a jeho vztah k vyznáním víry církve. Starokřesťanská symbola.Ekumenické koncily. Trojiční zápasy a učení. Christologické otázky. Spor o ikony.Středověké koncily. Vývoj pojímání svátostí od času prvotní církve po husitství.Příčiny reformace. Učení o hříchu, milosti a ospravedlnění, s předpoklady v konfliktu augustinismu s pelagianismem.Vnitroreformační roztržka o chápání sv. Večeře Páně. Vyznavačské spisy protestantismu.Dogmatický vývoj římského katolicismu od tridentského po II. vatikánský koncil.

Literatura

Lohse, B. Epochy dějin dogmatu. Jihlava: Mlýn, 2003.Molnár, A. Pohyb teologického myšlení. Praha: Kalich, 1982.Harnack, A. Dějiny dogmatu. Praha: Kalich, 1974.Lane, T. Dějiny křesťanského myšlení. Praha: Návrat domů, 1996.Berkhof, L. Dějiny dogmatu. Praha: Návrat domů, 2003.

Garant

doc. ThDr. Martin Wernisch