Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia evangelické teologie (RET4001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RET4001 - Úvod do studia evangelické teologie, Evangelická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Definovat, co se na západoevropské univerzitní protestantské theologické fakultě běžně rozumí pod vědou zvanou "theologie". Roztřídit theologické disciplíny na disciplíny filologické, historické, filosofické a praktické povahy. Zmapovat řádný průběh theologického studia a umožnit, abyste si mohli vytvořit vlastní - praktikovatelný a efektivní - plán svého studia na ETF.

Sylabus

0. Theologie. 1. Filosofie pro theology. 2. Religionistika pro theology.3. Biblická theologie SZ 4. Biblická theologie NZ.5. Historická theologie. 6. Systematická theologie.7. Theologická etika. 8. Praktická theologie.

Literatura

Moodle kurz RET 4001 "Úvod do studia evangelické teologie pro prezenční studium".Josef SMOLÍK, Úvod do studia bohosloví (1), Praha 1978. Částečně zpřístupněno na: http://www.etf.cuni.cz/moodle/ Kurz: Praktická teologie / Úvod do studia bohosloví.František M. DOBIÁŠ, Úvod do theologie (Theologická encyklopedie), Praha 1953. Dušan ONDREJOVIČ, Teologická encyklopédia, Bratislava 1999.Gerhard EBELING, Studium der Theologie. Eine enzyklopädische Orientierung, Tübingen 1975. Anglicky: The Study of Theology, London 1979.

Požadavky

Zápočet za ZS za docházku; očekává se aktivní účast v cvičeních (četba textů a rozhovor o nich). Zkouška po absolvování celého kurzu je součástí kominisonální zkoušky po 1.roč. Bude k ní připuštěn pouze ten/ta, kdo vypracuje a včas (nejpozději 2 dny před datem zkoušky) odevzdá esej (min. 12 stran) na zvolené téma nebo o vybrané knize z jednoho z pojednaných theologických oborů (výběr titulů podléhá předběžnému schválení). Studentům a studentkám, u nichž bude zjištěna nedostatečná účast, bude uloženo vypracování vybraných úkolů z moodle kurzu RETK 4001 "Úvod do studia evangelické teologie pro kombinované studium".

Garant

prof. Mgr. Jan Štefan, Dr.