Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nová náboženská hnutí a násilí (RET8007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RET8007 - Nová náboženská hnutí a násilí, Evangelická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

předběžný rozvrh přednášek 1. Příčiny a podoby konfliktu nového náboženského hnutí a většinové společnosti Teorie denominalizace jako východisko pochopení konfliktů. 2. Podoby konfliktu nového náboženského hnutí a většinové společnosti příklad hnutí scientologů I. 3. Podoby konfliktu nového náboženského hnutí a většinové společnosti příklad hnutí scientologů II. 4. Charisma a autorita v novém náboženském hnutí 5. Otázka násilí v nových náboženských hnutích u nás: hnutí svámího Mahéšvaránandy, Poetrie a Most ke svobodě 6. Výzvy pro nové náboženské hnutí v procesu denominalizace, příklad Svatyně lidu 7. Vývoj konfliktu nového náboženského hnutí a většinové společnosti, příklad Svatyně lidu 8. Podíl většinové společnosti na eskalaci napětí, příklad davidiánů 9. Výzvy pro většinovou společnost v procesu denominalizace, příklad davidiánů 10. Otázka zachování náboženského cíle. Příklad Nebeské brány a Řádu Slunečního chrámu 11. Otázka zachování náboženského cíle. Příklad hnutí za obnovu desatera božích přikázání 12. Eskalace konfliktu, příklad Óm šinrikjó 13. Eskalace konfliktu, příklad Óm šinrikjó 14. Nová náboženská hnutí jako oběť násilí, případ hnutí bahá´í a hnutí Fa-lun-kung Esej na závěr kursu

Literatura

VOJTÍŠEK, Z., Nová náboženská hnutí a kolektivní násilí, L. Marek, Brno 2009.COWAN, D. E., BROMLEY, D. G., Sekty a nová náboženství, Grada, Praha 2013.

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Vojtíšek, Th.D.