Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnická psychologie (GAF146)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GAF146 - Zdravotnická psychologie, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

vybavit budoucí farmaceuty ucelenou poznatkovou strukturou z oblasti jedné z aplikovaných psychologických disciplin, která se snaží přispět ke zkvalitnění zdravotnické péče na základě hlubšího, dokonalejšího poznání a pochopení potřeb a prožívání nemocného člověka.

Sylabus

Předmět psychologie a její uplatnění ve zdravotnictví, zejména ve farmacii.Metody zdravotnické psychologie ? výzkum, diagnostika, terapie.Směry a přístupy k porozumění a poznání lidské psychiky.Chování a prožívání, psychické stavy, procesy a vlastnosti.Vědomí a nevědomí.Osobnost ? struktura a dynamika, poznání a sebepoznání, formativní vývojové vlivy.Náročné životní situace (stres,frustrace,konflikt) a techniky jejich zvládání.Problematika normy a normality v psychologii, adaptace a maladaptace.Osobnosti akcentované. Specifické poruchy osobnosti, mentální retardace, poruchy neurotické, afektivní, psychózy.Bio-psycho-sociální model nemoci, autoplastické zpracování patogenní situace.Základní kategorie a postoj pacienta k nemoci, psychosomatická onemocnění.Bolest, úzkost a strach, prožívání nemoci v čase. Umírání a smrt, euthanasie.Individuální a psychoterapeutický přístup zdravotníka (farmaceuta) k pacientům.Psychologické aspekty léčby, léků a jejich dispenzace. Využití placebo efektu asugesce. Iatropatogenie, farmaceutogenie.

Literatura

1. Atkinson,R.L. a kol.: Psychologie.Praha, Victoria Publishing 1995.2. Bouchal,M. a kol: Psychologie v lékařství. Brno,MU 1993.3. Feldmann,H.: Kompendium lékařské psychologie. Praha, Victoria Publishing 1995.4. Hanuš,H. a kol.: Vybrané kapitoly z lékařské psychologie. Praha, Karolinum 1994.5. Honzák,R.a kol.: Základy lékařské psychologie, psychoterapie a psychosomatického přístupu. Praha, Karolinum 1992.6. Jobánková,M. a kol.: Kapitoly z psychologie pro zdravotnické pracovníky. Brno,IDVPZ 2002.7. Křivohlavý,J.: Psychologie nemoci. Praha, Grada Publishing 2002.8. Vymětal,J.: Lékařská psychologie. Praha, Portál 2003.

Garant

PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D.