Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace pro farmaceuty (GAF151)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GAF151 - Komunikace pro farmaceuty, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

poskytnout posluchačům přiměřené kvantum znalostí a vědomostí sociálně psychologického a sociologického charakteru, vést je k osvojování komunikačních dovedností, které jsou nezbytným předpokladem efektivního zvládnutí socioprofesní role zdravotníka a s tím souvisejícího zlepšování zdravotnické péče.

Sylabus

Socializace, nositelé socializačního působení (rodina, sociální skupiny, společnost).Etiketa a normy společenského chování.Aspekty sociálního styku ? sociální percepce, interakce a komunikace.Druhy a prostředky sociální komunikace, jejich aplikace ve vztahu farmaceut ? pacient.Verbální komunikace ? význam, obsahová a paralingvistická stránka řeči; komunikační bariéry a techniky.Nonverbální komunikace ? tělo, prostor, čas a komunikační kontext.Základní komunikační modely, transakční analýza.Asertivita a možnosti jejího využití v práci farmaceuta.Komunikace s problémovými klienty a pacienty.Interpersonální konflikty a jejich řešení.Sociální skupiny a útvary. Sociální normy, role, pozice a status. Konformita.Farmaceut ? jeho sociální role v rámci profese, hodnotová orientace.Psychologická a sociologická hlediska řízení a vedení lidí.Veřejnost a veřejné mínění, davové jevy.Systém sociálních kontrol a sankcí, sociální deviace a patologie.Vybrané otázky sociologie zdravotnictví a medicíny. Demografie.

Literatura

1. Bartlová,S.: Sociologie medicíny a zdravotnictví. Brno, NCO NZO 2003.2. Beran,J.: Základy komunikace s nemocným. Praha, Karolinum 1997. 3. Hayesová,N.: Základy sociální psychologie. Praha, Portál 1998.4. Honzák,R.: Komunikační pasti v medicíně. Praha, Galén 1997.5. Křivohlavý,J.: Jak si navzájem lépe porozumíme. Praha, Svoboda 1988.6. Křížová,E.:Úvod k sociologii medicíny a zdravotnictví. Praha, Karolinum 1993.7. Řezáč,J.:Sociální psychologie. Brno, Paido 1998.8. Vybíral,Z.: Úvod do psychologie komunikace.Hradec Králové, Gaudeamus 1997.

Garant

PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D.