Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxikologie (GAF158)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GAF158 - Toxikologie, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Toxikologie je interdisciplinární vědní obor. Vzhledem k roli absolventa farmaceutické fakulty je zaměřen na studium toxikologických aspektů botaniky, chemie, ekologie a farmakologie.V rámci experimentální toxikologie jsou studenti seznamováni se základními experimentálními metodami, a to především pomocí videofilmů, které při demonstraci toxických účinků chemických látek na organizmus nahrazují pokusná zvířata.

Sylabus

Obecná toxikologie:? Obecné vztahy mezi chemickou látkou a toxickým účinkem ? Faktory ovlivňující toxický účinek, ? Projevy a mechanizmy toxického účinku ? Základy toxikokinetiky ? Všeobecné zásady terapie otrav Speciální toxikologie:? Toxikologicky významné anorganické látky (polutanty, kovy) ? Toxikologicky významné organické látky (alkoholy, aldehydy, aromatické uhlovodíky, chlorované uhlovodíky, léčiva) ? Živočišné jedy ? Fytotoxikologie (toxikologicky významné metabolity rostlin, řas a hub), zdroje toxinů a jedů, projevy nežádoucích účinků.? Experimentální hodnocení toxicity (aplikační způsoby u laboratorních zvířat, pokusy na celém zvířeti, experimentální práce s izolovanými orgány, stanovení toxicity v předklinických zkouškách)

Literatura

Vopršalová M., Žáčková P.: Základy toxikologie pro farmaceuty, Karolinum, Praha 2000, s. 231Jahodář L.: Toxikologicky významné rostliny na území ČR, In: kol autorů: Solutio, Praha, Medon 1997, s. 135-200Jahodář L.: Jedovaté houby, In: kol. autorů: Solutio, Praha, Medon 1998, s. 169-207Hrdina V., Hrdina R., Jahodář L. a kol.: Přírodní toxiny a jedy, Praha, Galen 2004

Garant

PharmDr. Marie Vopršalová, CSc.PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D.