Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika zdravotnického pracovníka (GAF182)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GAF182 - Etika zdravotnického pracovníka, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

cílem výuky je vytvořit předpoklady k zamýšlení se nad dvojakostí etického fenoménu jako ?toho, co jest? a ?toho, co být má?. Studenti jsou seznámeni se základními filosofickými koncepcemi s důrazem na podněty konstituující profesní etiku zdravotníka a farmaceuta a ovlivňující tento proces. Současně, na základě komentáře širších souvislostí, jsou objasněny zásady dnešních etických kodexů ve zdravotnictví a jsou konkretizovány v diskusi studentů nad etickými dimenzemi vybraných problémů etiky ve zdravotnictví.

Sylabus

filosofické disciplíny a etika. Teorie morálky, současný svět a morálka. Etika a profesní etika. Promítnutí tradičních etických rovin do profesní etiky. Hodnota profesní činnosti v hodnotovém systému člověka. Princip odpovědnosti a jeho aplikace při výkonu profese. Soudobé diskuse v oblasti profesních etik. Etické aspekty výkonu povolání ve zdravotnictví, soudobá zdravotnická etika. Etické kodexy a předpoklady jejich akceptování. Etický kodex lékárníka a jeho naplňování v praxi, aktuální pohledy.

Literatura

1. Störing, H.J.: Malé dějiny filosofie, Praha 1991. 2. Anzenbacher, A.: Úvod do etiky, Praha 1994. 3. Kohák, E.: Člověk, dobro a zlo, Praha 1993. 4. Semrádová, I.: Etika I,II, Univerzita Hradec Králové, 1999. 5. Munzarová, M.: Zdravotnická etika od A do Z. Grada, Praha 2005.6. Munzarová, M.: Vybrané kapitoly z lékařské etiky I. Masarykova univerzita, Brno 1997.7. Haškovcová, H.: Lékařská etika. Galén, Praha 2002. 8. Ivanová,K: Základy etiky a organizační struktury v managementu zdravotnictví. Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, Brno 2006.9. Etické kodexy České lékařské a české lékárnické komory.

Garant

PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D.