Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékárenství I (GAF190)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GAF190 - Lékárenství I, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

hlavním cílem předmětu, který je úzce propojen s výukou Sociální farmacie a Farmaceutické péče, je přiblížit studentům teorii a realitu lékárenství v České republice a zahraničí, připravit budoucího absolventa na problematiku oboru lékárenství v plné jeho šíři.

Sylabus

úvod do předmětu, zařazení a postavení lékárenství v celém systému farmacie, lékárenství jako jedno z odvětví farmacie, úvod do filosofie a strategie lékárenské péče, lékárenství, lékárna (rozdělení, typy, funkce), lékárenská a farmaceutická péče, právní předpisy pro lékárny, pracovníci v lékárně, výdejní činnost, příprava v lékárně, ekonomika lékárny, nemocniční lékárenství, veterinární farmacie, zdravotnické prostředky, pracovníci v lékárně, bezpečnost a hygiena práce v lékárně, lékopisy a jiná základní literatura používaná v lékárně - Český lékopis 2002, Český lékopis 2005, léčivé a pomocné látky, léčivé přípravky, venena, separanda - rozdělení, uložení, práce s nimi, návykové látky, lékařský předpis (vyhláška o předepisování, struktura receptu, orientace na receptu), farmaceutické propočty - koncentrace, terapeutické a maximální dávky léčiv, lékárenské pracovní prostředí, odborná a ekonomická administrativa, cenotvorba v lékárně, úhrada léčivých přípravků, lékárenské PC programy, práce s receptem včetně dispenzace LP a aplikace lékových forem.

Literatura

Literatura:1. Sbírka zákonů ČR.2. Věstník Ministerstva zdravotnictví ČR.3. Věstník SÚKL.4. Český lékopis, Praha, Grada Publishing, aktuální vydání.5. Periodika ? Časopis českých lékárníků, Praktické lékárenství, Zdravotnické noviny.6. SmečkaV., Kolář J.: Lékárenská činnost výdejní I., 1. vydání, Brno Professional Publishing 2000, ISBN 80-86419-00-2.7. Kolář J., Macešková B. a kol.: Lékárenská činnost výdejní II., 1. vydání, Brno, Professional Publishing 2001, ISBN 80-86419-16-9.8. Solutio-příruční kniha pro lékárny, Praha, Medon 1996-2007.9. Číselníky VZP.10. Internetové stránky související s oborem.

Garant

RNDr. Jana Kotlářová, Ph.D.PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.